piątek, 29 sierpnia 2014

Sernik z rabarbarem i budyniem

Przymierzałam się do tego wypieku od maja. Wtedy poleciła mi go znajoma jako jej udany eksperyment cukierniczy. Agnieszka oprócz tego, że jest fotografem i robi przecudne kartki, prowadziła także bloga kulinarnego i właśnie tam znajdziecie oryginalny przepis. Wiem, że rabarbar najlepszy jest wiosną, ale... odwiedziłam działkę rodziców i ogromne liście aż się prosiły, żeby je zerwać. Eksperyment się powiódł- sernik zniknął szybciutko. Czekoladowe kruche ciasto, warstwa sera, budyń i kawałki kwaskowatego rabarbaru to zdecydowanie dobre połączenie. Jeśli jeszcze gdzieś na Waszych działkach lub w ogródkach czai się rabarbar, nie zwlekajcie! Pieczcie!!!



Składniki

Na kruche ciasto:
2 szklanki mąki
1/4 szklanki dobrego, ciemnego kakao
1/2 szklanki drobnego cukru
2 żółtka
150 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Podzielić na dwie połowy i wsadzić na 1 godzinę do zamrażarki.

1 kg rabarbaru
cukier

Rabarbar pokroić na kawałki o długości 1-2 cm. Zasypać cukrem i odstawić, aż puści sok. Odlać płyn i jeszcze raz przesypać cukrem.

3 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe z cukrem

Zagotować 2 szklanki mleka, w trzeciej rozpuścić proszek budyniowy, wlać na gotujące się mleko. Ugotować budyń, ostudzić.

Masa serowa:
500 g twarogu sernikowego
250 g mascarpone
3 jajka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sery i cukier umieścić w misie miksera. Utrzeć na gładką masę, dodać maki, zmiksować. Dodać jajka i krótko zmiksować, tylko do uzyskania jednolitej masy.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.
Blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm (lub podobną) wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i oprószyć mąką. Połowę ciasta zetrzeć na tartce o grubych oczkach, wylepić spód blaszki. Na ciasto wyłożyć masę serową, następnie połowę rabarbaru, potem budyń i resztę rabarbaru. Drugą połowę ciasta zetrzeć na wierzch.

Piec 60-70 minut. Przed podaniem porządnie schłodzić, najlepiej kilka godzin w lodówce. Smacznego!



wtorek, 26 sierpnia 2014

Koniczynki- kukurydziane bułeczki

Ładne, prawda? Spodobał mi się sposób formowania tych małych bułeczek i postanowiłam spróbować, czy smakują równie dobrze, jak wyglądają. Rodzina przyjęła wypiek wręcz entuzjastycznie, choć dochodziła 22 i niezdrowo przed samym snem objadła się ciepłymi jeszcze, uroczymi koniczynkami.  Przepis znalazłam na blogu "Rodzinka w kuchni".


Składniki: 

300 ml mleka
50 g masła
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
450 g mąki tortowej
100 g mąki kukurydzianej
25 g świeżych drożdży


Masło, mleko, cukier i sól umieścić w rondelku, podgrzać i rozpuścić. Kiedy całość będzie ciepła, ale nie gorąca, wkruszyć drożdże i dokładnie wymieszać. Mąki przesiać do miski, wlać płynną mieszankę i wyrobić mikserem z hakami do ciasta drożdżowego do uzyskania gładkiej, zwartej, ale elastycznej kuli. Pozostawić pod przykryciem na godzinę do wyrastania.

Formę na muffiny wysmarować masłem i wysypać mąką kukurydzianą. Ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na 12 części. Każdą z tych części podzielić na kolejne trzy i uformować kulki. Po trzy umieścić w gniazdach na muffiny i pozostawić na około 15 minut do napuszenia. 

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Bułeczki posmarować jajkiem rozkłóconym z 2 łyżkami mleka i piec 20-25 minut. Smacznego!





Z dziećmi i dla dzieci 2014

poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Barm bread- chleb na zakwasie piwnym

Dawno nie piekłam żadnego nowego chleba... Produkowałam za to wypróbowany chleb na dwóch łyżkach zakwasu albo nasz ulubiony chleb żytni. Zdarzało mi się też piec chleb tostowy. Faktem jest, że praktycznie ponad połowę wakacji spędziłam poza domem, więc jestem usprawiedliwiona :) Zawsze zabierałam ze sobą swojskie bochenki, a żeby było śmieszniej do Włoch zawiozłam chleb rosyjski z ziemniakami, gdzie zrobił furorę. Ale koniec wojaży- pora brać się do roboty. Znalazłam przepis w Piekarni Tatter, który mnie zaintrygował, bo jest na zakwasie z piwa. Trochę się naszukałam odpowiedniego trunku, bo ważne jest, żeby piwo było niepasteryzowane (chodzi o trwający ciągle proces fermentacji).Straaaaaasznie długo wyrastał- jakieś 8 godzin, aż straciłam nadzieję, że coś z tego będzie. W końcu upiekłam i powiem Wam, że chleb jest super- dopisuję do listy ulubionych i polecam. Następnym razem jednak chyba "wspomogę" go drożdżami :)



Zaczyn:
250 g piwa niepasteryzowanego
50 g białej pszennej mąki chlebowej
4 łyżeczki zakwasu żytniego razowego

Piwo wlać do garnka i podgrzać do temperatury 70°C. Zdjąć z ognia i ,energicznie mieszając trzepaczką, wsypać mąkę-powstanie coś na kształt piwnego budyniu. Pozbyć się grudek i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać zakwas, przykryć i zostawić do fermentacji na 16 godzin. Po tym czasie zakwas będzie rzadki, na powierzchni będzie dużo małych pęcherzyków. Taka ilość zaczynu wystarczy na dwa bochenki.

Ciasto właściwe (na 1 bochenek):
150 g zaczynu
500 g mąki pszennej chlebowej
250 g wody w temperaturze pokojowej (22 stopnie)
1,5 łyżeczki soli

Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić gładkie ciasto- oczywiście pomogłam sobie mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny 15 minut, w międzyczasie dwa razy złożyć ciasto (mi się to nie udało, bo ciasto wyszło zbyt lepkie-odgazowałam tylko lekko).
Po tym czasie ciasto odgazować i uformować bochenek. Umieścić w koszyku do wyrastania na około 3 godziny. Ja przełożyłam ciasto do długiej keksówki o wymiarach 30 x 11 cm.
Piekarnik rozgrzać do 260°C (mam "tylko" 250). Piec chleb z parą 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 220°C i piec kolejne 30-35 minut. Na tą część udało mi się wyjąć bochenek z formy i piekłam na kratce. Ostudzić przed krojeniem. Smacznego!

niedziela, 24 sierpnia 2014

Czekoladowe ciasto z cukinią

Pewnie wielu z Was zna ten przepis, bo pochodzi z najbardziej popularnego bloga Moje Wypieki. Ja spotkałam się z nim całkiem niedawno- koleżanka przyniosła ciacho jako niespodziankę w pewną sierpniową niedzielę. Potem już poszło szybko- syn Stanisław spróbował i stwierdził, że ciasto jest pychaa. Mocno czekoladowe, wilgotne dzięki dodatkowi cukinii, puszyste... Nie miałam wyjścia, musiałam szybko upiec w domu, ledwo udało mi się zrobić zdjęcia. Młody wtrząchnął samodzielnie pół blaszki. Coś czuję, że nie będzie to jednorazowy wypiek... Cukinii u nas dostatek, więc problemu nie będzie :) 




Składniki:

  • 115 g miękkiego masła
  • pół szklanki oleju
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 300 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (niekoniecznie)
  • 2 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach (około 340 g)
  • 60 g gorzkich chipsów czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady


Masło zmiksować na puszystą masę i ciągle miksując, powoli wlewać olej. Kolejno dodawać:  cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia, sól, jajka. 

Dodawać mąkę na przemian ze śmietaną, cały czas miksując, następnie kakao i kawę.  Na koniec dodać cukinię i czekoladę, wymieszać łyżką.

Blaszkę o wymiarach 22 x 33 cm lub podobną wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160°C przez 35-45 minut do tzw. "suchego patyczka". Po ostudzeniu można nałożyć polewę czekoladową. Smacznego!

Z dziećmi i dla dzieci 2014

sobota, 23 sierpnia 2014

Pełnoziarnista tarta z kurkami i kurczakiem

Znacie "sałatki na winie"? To takie sałatki, które robimy z tego, co się nawinie pod rękę :) Ja natomiast coraz częściej robię takie tarty. Znowu nie mogłam się oprzeć i kupiłam kurki- były punktem wyjścia. Po udanym eksperymencie z dodaniem tymianku do poprzedniej tarty zaangażowałam kolejne "ukochane zioło"- rozmaryn. Trafił do kruchego ciasta z mąki pełnoziarnistej i na wierzch nadzienia. Potem tarta skomponowała się sama- kurki, por i kurczak. Jest GENIALNA!!! Nie wiem, czy będę jeszcze robiła tarty na normalnym kruchym cieście, bo pełnoziarniste smakuje mi o niebo bardziej. Spróbujcie sami :D


Składniki na kruche ciasto:

200 g mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłam graham)
120 g zimnego masła, pokrojonego w kosteczkę
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka świeżych listków rozmarynu, drobno posiekanych

Wszystkie składniki szybko zagnieść na stolnicy lub w dużej misce. Masło rozcierać palcami z mąką- ciasto nie będzie się łatwo kleić, raczej nie da się z niego zrobić pięknej kuli, ponieważ jest sypkie. Formę na tartę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Ciasto przenieść do formy i wylepić dno i boki. Włożyć na 30 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 190°C. Na schłodzonym cieście położyć krążek z papieru do pieczenia i wysypać ryż, fasolę lub groch. Piec z obciążeniem przez 15 minut.


Składniki na farsz:
200 g kurek
1 duży por- tylko biała część
mały filet z kurczaka
100 ml kremówki
200 ml kwaśnej śmietany
2 jaja
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
sól, pieprz

Kurki opłukać, osuszyć i większe posiekać. Pora przekroić na pół, poszatkować na paseczki. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić pora, dusić ok. 3 minut, dołożyć kurki, przesmażyć. Posolić i popieprzyć do smaku. Zalać śmietanką kremówką i dusić, aż zgęstnieje (około 5 minut).

Kurczaka pokroić w drobną kostkę. Posolić i popieprzyć. Na patelni rozgrzać olej i na mocnym ogniu krótko przesmażyć kurczaka, tylko do zrumienienia. Mięso dodać do sosu kurkowego.

Na podpieczony spód wyłożyć cały sos. Kwaśną śmietanę roztrzepać z jajkami, posolić, wylać na wierzch. Posypać pojedynczymi listkami świeżego rozmarynu. Piec dalsze 20 minut. Podawać na ciepło lub zimno (po wystudzeniu tarta jest bardziej zwarta i ciasto się tak nie kruszy). Smacznego!



piątek, 22 sierpnia 2014

Tęczowy tort urodzinowy

Przyszła pora na tort urodzinowy mojej Julii, z którego jestem bardzo dumna. Córcia zażyczyła sobie praktycznie w ostatniej chwili kolorowego biszkoptu. Dobierała kolory, myła miski, a mama mieszała i piekła. Nie było tak naprawdę koncepcji, jaki będzie efekt końcowy. Kilka pomysłów padło w międzyczasie, ale finalnie tort prezentował się pięknie i równie pięknie został pożarty przez gości i ich rodziców. Jeśli macie ochotę poszaleć z kolorami i uszczęśliwić Wasze pociechy, to jest idealny sposób :) Inspirowany tym przepisem.



Składniki na jeden blat biszkoptowy:
2 jaja
100 g cukru
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
barwnik spożywczy w żelu/ paście lub proszku

Jaja umieścić w misie miksera razem z cukrem. Ubijać całość około 5-7 minut do uzyskania gęstej, puszystej, prawie białej masy. Mąki przesiać i delikatnie wmieszać do jajek. Dodać barwnik spożywczy i wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170°C. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do niej ciasto i piec 18-20 minut. Ostudzić.

Podobnie postępować z kolejnymi blatami- ja upiekłam 4 :)


Składniki na krem:
500 g mascarpone
500 ml śmietanki 30-36%
1/2 szklanki cukru pudru

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubijać do uzyskania gęstego kremu.

Ponadto:
maliny i borówki do dekoracji (można zastąpić innymi owocami sezonowymi)
szklanka soku pomarańczowego

Wykonanie:

Poszczególne blaty nasączyć sokiem pomarańczowym i przekładać kremem. Boki i wierzch tortu również posmarować kremem, jeśli masa jeszcze zostanie, można zrobić dekoracyjne rozetki za pomocą tylki i worka cukierniczego. Wierzch tortu udekorować owocami. Schłodzić kilka godzin w lodówce przed podaniem.





Z dziećmi i dla dzieci 2014

czwartek, 21 sierpnia 2014

Maślane iryski Anetki

,,Przepyszne ciasteczka maślane z makiem od Anetki’’ – taki przepis dostałam niedawno od Kasi.  Nie znam owej Anetki, ale za te ciasteczka już ją lubię :) Banalnie proste, pysznie maślane, a dzięki dodatkowi maku smakują jak cukierki iryski. Już pierwszy kęs przywiódł mi smak dzieciństwa –dzisiejsze iryski już tak nie smakują – niestety. Dzieciaki od razu je pokochały. Taki przepis powinno się mieć w zanadrzu, kiedy watahy kolegów stoją u drzwi. Zanim zdążą się rozkręcić, podajemy im ciepłe ciasteczka. Zapewniam, że wszyscy będą zachwyceni.


Składniki:
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru
3 żółtka
 40 g maku
1 łyżeczka soli

Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć w folię i włożyć na 30 min do lodówki.
Po tym czasie rozwałkować na ok. 3-4 mm, piec 12min w 200 st.


Z dziećmi i dla dzieci 2014

środa, 20 sierpnia 2014

Babeczki waniliowe z lukrem i owocami

Od kilku lat organizujemy naszej Julii urodziny nad jeziorem na domku. Idealne okoliczności przyrody, woda, plaża, grillowanie, zaprzyjaźnieni rodzice- wszystko to składa się na fajne imprezy rodzinne. Nie narobimy się zbytnio, a do tej pory pogoda nas nie zawodziła. W tym roku niestety było gorzej, co nie zepsuło na szczęście humorów- chlapanie w kałużach jest przecież superzabawą! 

Dzieciaki uwielbiają muffinki w każdej postaci. Julka tym razem wybrała, oprócz ulubionych czekoladowych, babeczki waniliowe. Bardzo delikatne, puszyste, pachnące wyraźnie wanilią. Chciałam, żeby były odświętne i udekorowałam je lukrem i owocami- malinami i borówkami. Przepis pochodzi z czerwcowego numeru magazynu "Kuchnia".

Modelka dłoni: zadowolona jubilatka Julia :D


Składniki na 12 sztuk:

120 g miękkiego masła
200 g drobnego cukru
1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu
3 jajka
180 g maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki mleka

Lukier:
60 g cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę na muffiny wysmarować masłem lub wyłożyć papilotkami.

Masło utrzeć na puszysta masę z cukrem, dodać wanilię i jajka- po każdym krótko miksować. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, wlać mleko i wymieszać, ale niezbyt dokładnie- mają pozostać grudki. Ciastem napełnić foremki do 3/4 wysokości i piec przez 20-25 minut do złotego koloru.Studzić 10 minut w foremkach, potem wyjąć do całkowitego ostygnięcia.

Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny (można dodać więcej cukru lub soku w zależności od pożądanej konsystencji). Udekorować babeczki lukrem i owocami. Smacznego!





Z dziećmi i dla dzieci 2014

wtorek, 19 sierpnia 2014

Domowe ciastka Oreo

Moje ,,malutkie” dzieci coraz częściej pytały o małe przekąski, czyli o ciasteczka do podjadania (kiedy wpadają do nich pożeracze wszystkiego,  co słodkie). Jakiś czas temu dostałam przepis na domowe  ciastka Oreo i pomimo mojej niechęci do wszystkiego, co zawiera kakao,  pomyślałam, że to dobry pomysł, gdyż młodzi je uwielbiają.  I powiadam Wam: są boskie :) Jak dla mnie nawet lepsze niż te kupne. Nie potrafiłam przejść obojętnie obok puszki z ciastkami. Jak znam życie będę ,,zmuszona” piec je znacznie częściej.



Składniki : na ok. 30 ciastek
70 g masła
1 ¼ szklanki mąki
¾ szklanki kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody
¼ łyżeczki soli
1 szklanka cukru pudru
1 jajko
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

Składniki na nadzienie:
113 g masła, miękkiego
1 ¼  szklanki cukru pudru
szczypta soli
1 szklanka mleka w proszku

Wykonanie:
Masło przekładamy do miseczki i roztapiamy, zostawiamy do całkowitego ostudzenia. W kolejnej miseczce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól.
Cukier dodajemy do ostudzonego masła i mieszamy. Następnie dodajemy jajko, wanilię i mieszamy do momentu uzyskania kremowej konsystencji.
Mieszankę dodajemy do suchych składników i wyrabiamy do momentu całkowitego połączenia składników.
Ciasto owijamy folią i kładziemy do zamrażarki na pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy na gr. około 3 mm i wykrawamy szklanką ciasteczka ( u mnie szklanka o śr. 5 cm ), wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 C i pieczemy przez 8 min. Po upieczeniu delikatnie (są dość miękkie i elastyczne) przekładamy do całkowitego ostudzenia. Podczas studzenia twardnieją.

Masło na nadzienie miksujemy do uzyskania puszystej i jasnej konsystencji, następnie powoli dodajemy cukier, sól i mleko w proszku, ubijamy tylko połączenia składników. Z masy na nadzienie formujemy kuleczki i wkładamy na ciastko, następnie przykrywamy drugim ciastkiem i lekko przyciskamy. Postępujemy tak do wyczerpania masy i ciastek.
 Smacznego.



Z dziećmi i dla dzieci 2014

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Morelowe muffiny

Śliwki jada się u mnie tylko na surowo, więc wypieki z tym owocem pozostawiam Ewie. Z tej racji wzięłam się za morele. Padło na muffiny . Proste i efektowne babeczki, które po przekrojeniu mają kwaskowate (całuśne) morele ze słodkim serem mascarpone w środku. Jeśli lubicie morele –spróbujcie.





Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1  szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
100 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 cukier wanilinowy
12 niewielkich moreli

Wykonanie

W jednej misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej jajka, mleko i olej.  Do suchych składników dodać mokre i przemieszać, tylko tyle by składniki się połączyły.
Przekroić morele na połówki i wyjąć pestki
Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, taką masą wypełnić po jednej połówce moreli.
Ciasto nakładać do foremek na muffiny, do ok. ½ wysokości foremki, w każdą porcję ciasta trzeba wcisnąć połówkę moreli z nadzieniem, dokładnie przykryć drugą pustą połówką i na wierzch nałożyć jeszcze trochę ciasta.
Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach ok. 15 min.



Z dziećmi i dla dzieci 2014