niedziela, 19 lipca 2015

Clafoutis z czereśniami



 Znalazłam w  gazecie przepis na Clafoutis  z czereśniami. Spodobał mi się na tyle, że postanowiłam zrobić. Smakuje trochę jak pudding i jest tak samo prosty do przygotowania. Po wystudzeniu lubi  lekko opaść, wówczas wygląda jak tradycyjna tarta z owocami ,  nie mniej jest również pyszna na zimno jak i na ciepło. Clafoutis to bardzo lekki i mokry francuski deser, w sam raz na lato. 

Składniki :
 50 dag czereśni
15 dag mąki
3 jajka
200 ml śmietanki 12%
10 dag cukru
2    łyżki masła
2–3 łyżki brandy lub rumu
1 łyżka cukru waniliowego
2-3 łyżki tartej bułki
szczypta soli
Do dekoracji użyłam prażonych płatów migdałowych i cukru pudru

Sposób wykonania:
Czereśnie umyj, osusz, wydryluj. Przełóż do miski, podsyp łyżką cukru, skrop brandy, lekko przemieszaj i odstaw, aby puściły sok.
Do miski przesiej mąkę, dodaj resztę cukru, cukier waniliowy i szczyptę soli. Jajka ubij na jednolitą, gładką masę, dodaj do mąki, dokładnie wymieszaj. Na koniec dolej śmietankę i ponownie wymieszaj.
Płaską formę na tartę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Na dnie formy ułóż czereśnie. Zalej przygotowanym ciastem.( ja swoją podpiekłam ok. 10 min i  na wierzch posypałam uprażone migdały)
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz 35–40 minut.( do tzw. suchego patyczka)
Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do przestudzenia.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.








środa, 8 lipca 2015

Ciasto agrestowe






Jeszcze nie tak dawno temu widok „pasiaków” mnie przerażał, ale po upieczeniu dwóch może trzech pierwszych  stwierdziłam, że „nie taki diabeł straszny” i teraz uwielbiam takie kombinacje. Kiedy na targu zobaczyłam pierwszy w tym sezonie agrest postanowiłam coś wykombinować. Szukałam, szukałam i znalazłam tu.
Kwaśno-słodka kombinacja naprawdę się sprawdziła. Słodki biszkopt, naprawdę kwaśna masa agrestowa i ponownie słodycz śmietany – dla mnie super. Lekkie, letnie i orzeźwiające ciasto – polecam.

Składniki na biszkopt:
 5 jaj
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 i 1/4 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka roztrzepać widelcem, dodać ocet i proszek do pieczenia, wymieszać ( będą rosły ).
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie nadal miksując dodawać stopniowo żółtka. Na koniec przesiać do masy mąkę i delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 35 minut( u mnie było to 25 min.). Wystudzić.

Składniki na masę agrestową:
1 kg agrestu
300 ml wody
150 g cukru
3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru + około 200 ml wody
1 galaretka agrestowa
Agrest z wodą zagotować, aż będzie miękki i owoce zaczną się rozpadać. Dodać cukier i suchą galaretkę, wymieszać, aż się rozpuszczą.
Budynie rozmieszać w około 200 ml wody i wlać do agrestu, dokładnie mieszając. Pogotować do zgęstnienia. Zestawić z ognia, przestudzić, wylać na biszkopt, pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Masa agrestowa jest dość kwaśna więc jeśli ktoś woli słodszą musi zwiększyć ilość cukru.

Składniki na masę śmietankową:
500 g śmietany 30 - 36 %
2 łyżki cukru pudru
1 galaretka agrestowa
starta gorzka czekolada do posypania
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, wystudzić.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie połączyć z tężejącą galaretką. Masę wyłożyć na masie agrestowej. Wierzch posypać startą, gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.

poniedziałek, 15 czerwca 2015

Ekspresowa tarta z ricottą i truskawkami

Mąż przyniósł od rodziców tortownicę i powiedział: "Dobre było, ale mało!" Ponieważ miałam całą masę ważniejszych i pilniejszych rzeczy do zrobienia, odebrałam to jako wyzwanie. Zaglądam do lodówki, a tam... jakoś pusto... Znalazłam pudełeczko ricotty, lekko zmęczone truskawki i wariacja na temat ostatniego sernika sama wskoczyła do głowy. Było gorąco i nie chciało mi się uskuteczniać skomplikowanych akcji piekarnikowych. Zamieszałam, zmiksowałam i wyszło mi ekspresowe, przepyszne ciasto dla leniwych i opornych. Zdjęcie tylko jedno, bo wciągnęliśmy prawie wszystko na pniu :) Polecam!!!



Składniki:
150 g ciastek maślanych
50 g mielonych migdałów (niekoniecznie)
3 łyżki miękkiego masła (2 łyżki, jeśli nie dodajemy migdałów)

250 g ricotty
3 jajka
3 łyżki cukru pudru
100 ml śmietanki 30%
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej

250 g truskawek
2 łyżki cukru trzcinowego
1/2 szklanki wody
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.

Ciastka zmiksować z migdałami na proszek, dodać masło, wymieszać. Wysypać do formy na tartę (22-24 cm średnicy), uklepać na dnie.

Ricottę, jajka, cukier, śmietankę i mąki krótko (ok. 2 minut) zmiksować do uzyskania jednolitej masy (będzie dosyć płynna). Wylać na spód z ciasteczek. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut do ścięcia się masy.

W międzyczasie przygotować truskawki: umyte pokroić na kawałki, podlać odrobina wody, dodać cukier, poddusić w rondelku lub na patelni. Mąkę rozpuścić w wodzie, wlać do gotujących się truskawek, szybko wymieszać, chwilę gotować.

Frużelinę truskawkową wylać na upieczoną masę serową, schłodzić porządnie w lodówce. Smacznego!!!

niedziela, 14 czerwca 2015

Sernik kokosowy z frużeliną truskawkową

Strasznie dawno nic nie pisałam, bo niewiele piekłam. Odkąd zawitał w naszym domu pies, zwany Rudą Strzałą, mam mniej czasu, bo spacerujemy, spacerujemy... Ważne rocznice wymagają jednak konkretnego ciacha- moi rodzice obchodzili w tym tygodniu 38 rocznicę ślubu :) Postanowiłam upiec sernik, a że sezon truskawkowy w pełni, to wykombinowałam sernik kokosowy z frużeliną. Połączenie kokosu i truskawek zawsze się sprawdza i tym razem też mnie nie zawiodło. Pyszności wyszły i wciągnęliśmy sernik, aż miło :)



Składniki:
150 g maślanych ciastek
50 g wiórków kokosowych
2 łyżki miękkiego masła

1 kg sera zmielonego trzykrotnie
1 puszka mleka kokosowego
szklanka cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
4 jajka

350 g truskawek
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki wody

Ciasteczka pokruszyć na proszek, wymieszać z wiórkami i masłem. Wyłożyć papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 22 cm, wysypać na nie pokruszone ciastka, rozprowadzić na całej powierzchni, "przyklepać".

Ser umieścić w misie miksera, dodać mleko kokosowe i cukier i ucierać do powstania jednolitej masy. Dodać mąki, a na samym końcu pojedynczo jajka, krótko miksując po każdym. Wylać na ciasteczkowy spód.

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Na dnie umieścić keksówkę z wrzątkiem. Włożyć sernik i piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec kolejne 90 minut. Studzić w uchylonym piekarniku, potem schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

W międzyczasie zrobić frużelinę: truskawki pokroić na kawałki i dusić chwilę na małym ogniu, aż puszczą sok. Dodać cukier i gotować, aż się rozpuści. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 1/2 szklanki wody, wlać do gotujących się truskawek, energicznie wymieszać i zagotować. Ostudzić. Podawać ze schłodzonym sernikiem. Smacznego!!!



czwartek, 4 czerwca 2015

Kruche ciasto owocowe z lekką pianką

   Przepis na to pyszne i bardzo proste ciasto znalazłam już jakieś dwa lub trzy sezony owocowe temu na blogu  Doroty. Przepis jest tak idealny, że zupełnie nie wymagał moich, nawet najmniejszych zmian. Robiłam je już z malinami i jagodami, ale z truskawkami  po raz pierwszy. Wyszło naprawdę bardzo dobre, na skosztowanie rodzinka do razu wtrząchnęła pół blaszki :) Bardzo kruche, maślane ciasto z cudowną, rozpływającą się w ustach pianką - gorąco polecam w nadchodzącym sezonie owocowym .



Składniki na kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
250 g zimnego masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Masło pokroić w kostkę, zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części (około 60% i 40%), każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Budyniowa pianka:
5 białek
1 szklanka  cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Ponadto:
500 g truskawek- pokrojone na ćwiartki ( mogą być maliny lub jagody)
cukier puder do oprószenia

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto owoce. Łopatką lekko wepchnąć je w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%). Piec w temperaturze 180ºC przez około 30  minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.
















Letnie ciasto z arbuzem

Arbuz to moje ulubione letnie warzywo, którego w sezonie zjadam całe mnnnnnóstwo. Sezon arbuzowy za chwilę się zacznie, więc postanowiłam wypróbować  zdobyczny (już dawno temu),  po sąsiedzku przepis na ciasto, właśnie z arbuzem. Tak, też zdawało mi się że z arbuza nic, prócz sałatki czy koktajlu,  nie da  się zrobić, a tu proszę….  Ciasto jest lekkie, delikatne, nie za słodkie, wszystkie warstwy idealnie do siebie pasują. Miłośnikom arbuza i ciast warstwowych – polecam. Idealne ciasto letnie.





Składniki na biszkopt:
4 jaja
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać cukier. Dodać żółtka – zmiksować, na koniec dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć. Przelać do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 170 st. C. Pozostawić do wystudzenia. 

Składniki na biszkopt makowy:
4 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki
3 łyżki suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać cukier. Dodać żółtka –  zmiksować, na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i suchy mak i delikatnie połączyć. Piec w takiej samej  blaszce jak zwykły biszkopt, około 20-25 minut w 170 st. C.
Pozostawić do wystudzenia. 

Składniki na masę śmietanową:
400 ml śmietany kremówki 30 - 36 %
3 łyżeczki żelatyny
1 cukier waniliowy
1 łyżka cukru pudru
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, dodać do masy śmietankowej. Masę wyłożyć na biały biszkopt i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Składniki na masę arbuzową:
Około 800 g miąższu z arbuza
2 galaretki arbuzowe
2 opakowania budyniu waniliowego
Arbuza wypestkować, pokroić na małe kawałki i przełożyć do niewielkiego garnka. Gotować  na mały ogniu około 15 minut. Po tym czasie dodatkowo zblendować aby uzyskać masę arbuzową. Wsypać do niej suche galaretki arbuzowe i mieszać do rozpuszczenia.
Budynie rozmieszać w 200 ml wody, wlać  do masy arbuzowej, podgotować do  momentu, aż zgęstnieje, zdjąć z ognia, wystudzić. Wystudzoną i tężejącą masę budynowo-arbuzową wyłożyć i  rozsmarować na masie śmietankowej. Przykryć biszkoptem makowym.

Dodatkowo:
2 galaretki arbuzowe
Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu, schłodzić, gdy zacznie tężeć wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. (Jeśli  lubicie pokaźniejszą warstwę galaretki na wierzchu  radzę użyć 3 opakowań)

wtorek, 26 maja 2015

Muffiny nadziewane musem truskawkowym

 W sezonie owocowym muffiny robię dość często, bo takie dzieciaki lubią najbardziej- słodkie ciasto z owocowym nadzieniem, zwieńczone  kwaskowym kremem owocowym. Te powstały na specjalne zamówienie Kamili z okazji Dnia Matki. Mam nadzieję że obdarowanej mamie będą smakowały tak samo jak nam. Nieskromnie uważam, że są pychaa.   




Składniki na 15-18 babeczek:
320 g masła
210 g drobnego cukru do wypieków 
330 g mąki pszennej np. tortowej 
3 łyżeczki proszku do pieczenia 
6 jajek 
1 łyżeczka aromatu cytrynowego lub pomarańczowego 
6 łyżek mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i proszek przesiać, odłożyć. 
Mikserem utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając na gładką masę po każdym dodaniu. Dodać aromat i mleko- zmiksować. Do powstałej masy dodać odłożone przesiane składniki. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników (często robię to również mikserem na najniższych obrotach ok. pół minuty, nie dłużej). Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki. Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. 
Po wystudzeniu na środku muffinki małą łyżeczką wydrążyć niewielkie wgłębienie (wielkości ok. ziarna fasoli) Szprycą nałożyć w otwory tężejący mus truskawkowy.
 Mus truskawkowy:
200 g truskawek
300 ml wody
1 galaretka truskawkowa
1-2 łyżki cukru

Zagotować wodę z  cukrem i truskawkami , pogotować  chwilkę żeby truskawki  zmiękły( ok. 10-15 min), po czym zdjąć z ognia i zblendować  na mus ,ponownie lekko zagotować . Do  gotującego się musu wsypać galaretkę i dobrze wymieszać , żeby galaretka się dobrze rozpuściła. Odstawić do wystudzenia  ( trzeba pilnować, żeby nam całkowicie nie zgęstniała). Ok. 4-5 łyżek musu będzie potrzebne nam do nadziania muffin,  resztę  dodajemy do kremu  z kremówki.

Krem truskawkowy:
200 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
wcześniej przygotowany i dobrze wystudzony mus truskawkowy

Kremówkę ubić na sztywno pod koniec dodać serek mascarpone,  następnie łyżka po łyżce dodawać mus truskawkowy. Wstawić do lodówki na ko 30-40 min aby trochę stężało. Gotową masę  truskawkową umieścić w rękawie cukierniczym zakończonym tylką dekoracyjną ( użyłam  tylki Wilton 1M). Krem wyciskać na wystudzone babeczki  dowolnie dekorując.

wtorek, 19 maja 2015

Łatwy chleb z ciecierzycą

Mam kilka sprawdzonych przepisów na chleb, które powtarzam regularnie. Większość z nich jest na zakwasie, ale czasem zatęsknimy do lżejszego chleba na drożdżach. Szukam wtedy czegoś niebanalnego i zawsze zaglądam do Pracowni Wypieków Elizy Mórawskiej. Zaintrygował mnie tam chleb z ciecierzycą, o której zaletach napisano już wiele. Chciałam dostarczyć mojej rodzinie czegoś pysznego i zdrowego i udało się w 100%. Chlebek jest pyszny i łatwy w przygotowaniu, używam ciecierzycy z puszki, więc oszczędzam czas. Polecam zdecydowanie!!!



Składniki:
340 g ugotowanej ciecierzycy (daję z puszki- wychodzi mi 250 g)
120 g mąki pszennej razowej
230 g mąki pszennej typ 550
200 g ciepłej wody
10 g drożdży świeżych lub 1,5 łyżeczki drożdży instant
1 łyżka oleju
1,5 łyżeczki soli

Ciecierzycę zmiksować lub pognieść widelcem (ja wolę jednak wyczuwalne kawałki w chlebie). Wszystkie składniki umieścić w misce (świeże drożdże rozpuścić w wodzie) i wyrobić mikserem z hakiem na gładkie, sprężyste ciasto. Umieścić w misce wysmarowanej olejem i zostawić do wyrastania na 1,5 godziny. 

Następnie uformować bochenek i umieścić w koszyczku oprószonym mąką do wyrastania na 30 minut. 

Piekarnik nagrzać do 230°C. Na spód wysypać 1/2 szklanki lodu. Chleb umieścić na rozgrzanej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15 minut. Potem obniżyć temperaturę do 210°C i dopiekać jeszcze 20-25 minut.

Przed krojeniem wystudzić na kratce. Smacznego!!!