Któregoś
dnia dzieciaki poprosiły mnie; „ Upieczesz wreszcie coś czekoladowego”. Cóż było
robić, zacisnęłam zęby, zatkałam nos i do dzieła :) Znalazłam przepis na ciasto o nazwie „Kukułka”. Smak cukierków pamiętam z
dzieciństwa (dzisiejsze kukułki już tak nie smakują), więc pomyślałam, czemu by
nie… Bardzo intensywne w smaku z
e sporą
ilością alkoholu. Jest
co prawda trochę zabawy przy przygotowaniu tego ciasta, ale warto pokusić się i
je przygotować, naprawdę jest mega pyszne. Zajadali się nim wszyscy – nawet ja
z największą przyjemnością wtrząchnełam kawałek ( no może dwa…). Zniknęło w okamgnieniu.
SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:
6 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA
BISZKOPT JASNY:
3
jajka
1/2
szklanki cukru
1/2
szklanki mąki tortowej
1/2
łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA
MASĘ CZEKOLADOWĄ:
3
łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3/4
szklanki wrzącej wody
3/4
szklanki cukru
2
łyżeczki cukru waniliowego
100 g gorzkiej czekolady
100 g czekolady deserowej (
ja nie użyłam czekolady gorzkiej, więc dałam
200 g
czekolady deserowej)
1/2
szklanki wódki
SKŁADNIKI NA
KREM ŚMIETANOWY:
800
ml śmietanki kremówki
4
łyżeczki żelatyny
1/2
szklanki wrzącej wody
4
łyżki cukru pudru
DODATKOWO:
czekolada
do dekoracji (u mnie kakao)
Białka na kakaowy biszkopt oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę,
pod koniec dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy. Miksujemy, aż masa
będzie lśniąca i gęsta. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po
jednym żółtku. Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. W
kilku partiach dodajemy do masy. Mieszamy bardzo delikatnie dużą łyżką
najlepiej drewnianą, aby jak najmniej opadła piana. Przekładamy do formy
wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie lekko wysmarowana masłem, aby lepiej
papier przywarł). Forma o wym. 24×24 cm. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 20-25 min do
tzw. suchego patyczka. Zaraz po wyciągnięciu z piekarnika biszkopt rzucamy na
zabezpieczoną podłogę z wys. 40
cm. W ten sposób unikniemy opadnięcia biszkoptu.
Studzimy i przecinamy na dwie części.
Dokładnie tak samo wykonujemy biszkopt jasny. Pieczemy go około 15-20 min i
dokładnie tak samo rzucamy. Z tą różnicą, iż teraz nie dzielimy go n pół.
Kawę zalewamy szklanką wrzącej wody. Mały garnuszek zalewamy do 1/3
wysokości wodą, stawiamy na palnik i doprowadzamy do wrzenia. Miseszkę żaroodporną
ustawiamy nad garnuszkiem. Przekładamy czekolady, zalewamy kawą, wsypujemy
cukry i wszystko razem podgrzewamy, aż do rozpuszczenia składników. Zdejmujemy
z ognia i zostawiamy do wystudzenia. Następnie wlewamy wódkę cały czas
mieszając.
Żelatynę zalewamy połowa szklanki wrzącej wody. Zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder
oraz ostudzoną żelatynę.
Jeden blat biszkoptu ciemnego układamy w formie. Wykładamy połowę masy
śmietanowej. Na to układamy biszkopt jasny (skórka biszkoptu do masy).
Nasączamy masą czekoladową. Układamy blat biszkoptu czekoladowego i wykładamy
pozostałą masę śmietanową. Ciasto wkładamy na kilka godzin lub całą noc do
lodówki. Dekorujemy czekoladą