Ja miałam ochotę na bezę, a Ola na ciasto
czekoladowe. Po długiej dyskusji Olka zabrała się za szukanie „czegoś” co Ja
mogłabym Jej upiec :) I znalazła. Kostkę alpejską.
Zapomniałam już, że takie ciasto istnieje, nie pamiętałam nawet jak smakuje, a
jestem pewna że się z nim zetknęłam. Ciasto czekoladowe nie występuje u mnie za często. Ostatnio jednak coraz częściej sięgam po kakao i czekoladę, cobym tego
póżniej nie „musiała” jeść :)Tak tez pomyślałam teraz - a zrobię
niech się dziecko naje, mi wystarczą beziki z przepisu. Jakże byłam w błędzie.
Co z tego że spód jest mocno czekoladowy, ale ta pyszna masa korówkowa w
połączeniu z bezami i śmietaną ..........
Niebo w gębie........
Niebo w gębie........
Składniki na
biszkopt:
4 jajka
szczypta
soli
100 g
drobnego cukru do wypieków
90 g mąki
pszennej tortowej
35 g kakao
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną
i kakao wymieszać, przesiać.
Blachę
prostokątną o wymiarach 25 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W misie
miksera umieścić białka . Ubić, do sztywności ze szczyptą soli. Dodawać cukier,
stopniowo, łyżka po łyżce , cały czas ubijając. Po zakończeniu ubijania dodać żółtka i ubić.
Dodać przesianą mąkę z kakao, delikatnie wymieszać szpatułką.
Gotowe
ciasto biszkoptowe wyłożyć do formy, wyrównać.
Piec w
temperaturze 175ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika, formę opuścić z 30 na podłogę (by biszkopt pozostał
prosty, można pominąć) i pozostawić do wystudzenia.
Nasączenie:
125 ml
ponczu - zimnej przegotowanej wody wymieszanej z 3 łyżkami likieru kawowego lub
wódki
Krem
kajmakowy z ajerkoniakiem:
350 g masła
400 g masy
kajmakowej z puszki
2 łyżeczki
kawy naturalnej, zmielonej
125 ml
ajerkoniaku
300 g
bezików (suchych w środku, nie piankowych)
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie
miksera umieścić masło i utrzeć do
powstania jaśniejszej i bardziej puszystej masy maślanej. Dodać kawę,
następnie kajmak, w kilku turach, nie przerywając ucierania. Po utarciu
masy kremowej wlewać strużką ajerkoniak, cały czas ucierając. Odłożyć.
Bezy połamać
z grubsza, wymieszać z kremem kajmakowym.
Ponadto:
3/4 - 1
słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
900 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej
2
łyżki cukru pudru
50 g
gorzkiej czekolady, startej na tarce, do oprószenia
Wykonanie
Upieczony biszkopt pozostawić w formie, nasączyć ponczem. Posmarować warstwą dżemu z
czarnej porzeczki. Na wierzch wyłożyć warstwę kremu kajmakowego w
pokruszonymi bezami, wyrównać. Schłodzić. Po 3 - 4 godzinach chłodzenia
ciasta, ubić śmietanę kremówkę z cukrem pudrem (wszystkie składniki
umieścić razem w misie miksera i ubić do powstania kremu). Warstwą
bitej śmietany posmarować ciasto, schłodzić. Przed podaniem posypać startą
czekoladą.
Przechowywać
w lodówce. Dobrze wytrzymuje w temperaturze pokojowej np. podczas domowych
uroczystości. Podczas upałów, w celu usztywnienia kremówki wystarczy zmiksować
ją z połową opakowania schłodzonego mascarpone (125 g). Ciasto jest najlepsze
chwilę po wyjęciu z lodówki, jak masa maślana zmięknie.
Smacznego
Ja takie chcę... :)
OdpowiedzUsuń