Ślimaki kardamonowe (ok. 12 sztuk)
1 łyżka cukru
50 ml ciepłej wody
25g drożdży
Składniki wymieszać i zostawić na ok. 10 minut.
200 ml mleka
100 g masła
2 łyżki jogurtu naturalnego
Podgrzać do rozpuszczenia masła, przestudzić.
480 g mąki pszennej
100 g cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka kardamonu
Umieścić w misce, dodać zaczyn drożdżowy i mleko z masłem (może być ciepłe, ale nie gorące). Wyrobić ciasto, można mikserem. Ostawić na 1 h do wyrośnięcia.
2 łyżki masła roztopionego, cukier, cynamon
Następnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40x45 cm. Posmarować masłem, posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć jak roladę, pokroić na kawałki o grubości 3,5- 4 cm i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować resztką masła. Odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st. Przed włożeniem do pieca posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 20-25 minut do złoto-brązowego koloru.
Pychaa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz