czwartek, 27 marca 2014

Tarta ze szpinakiem, pomidorami i serem

Tarty uwielbiam... Szybkie, niekłopotliwe i pyszne. Czasem zjadamy je na ciepło jak pizzę, ale smakują równie dobrze na zimno jako przekąska. Ich niewątpliwą zaletą jest też fakt, że przyjmą praktycznie wszystko, co zalega w lodówce. Tą tartę jednak zaplanowałam z premedytacją, bo szpinak to jest to!!!



Na ciasto:
150 g mąki
100 g zimnego masła
pół łyżeczki soli
1 łyżka wody

Ze składników szybko zarobić kruche ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i wsadzić na 30 minut do lodówki. Formę na tartę o średnicy 24 cm wylepić ciastem, nakłuć widelcem i piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut z obciążeniem (na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać na nie kulki ceramiczne, fasolę lub ryż). Wyjąć z piekarnika, usunąć obciążenie i nałożyć farsz.

Na farsz:
200 g świeżego szpinaku
4 pomidory
ząbek czosnku
3 łyżki startego twardego sera, może być parmezan, grana padano lub inny
3 jaja
150 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki masła
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić umyte i obsuszone liście szpinaku. Smażyć chwilę, aż stracą objętość. Dodać drobno pokrojony czosnek, dusić przez chwilę.
W misce roztrzepać jaja z jogurtem, dodać starty ser, posolić i popieprzyć, doprawić gałką.
Na podpieczony spód nałożyć szpinak, całość zalać masą jajeczną. Na wierzchu ułożyć pokrojone w dosyć grube plastry pomidory. Piec przez kolejne 15 minut w temperaturze 180 stopni, aż masa się zetnie.

Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz