Składniki na pełny duży talerz:
300 g
serka homogenizowanego waniliowego
3 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do głębokiego smażenia
Dodatkowo:
drobny cukier do wypieków wymieszany ze zmielonym cynamonem
(na 100 g
cukru 2 łyżeczki cynamonu)
Serek wymieszać z jajkami (robię to widelcem).
Dodać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól. Dokładnie wymieszać
widelcem.
W szerokim i płaskim garnku dobrze rozgrzać olej. Niewielką łyżką nakładać
porcje ciasta na rozgrzany olej (z racji, iż ciasto jest lejące, a chcę żeby to
jednak przypominało paczka, formuję sobie dwiema łyżkami coś na kształt kulki i
zgarniam łyżką na rozgrzany olej), od czasu do czasu maczając ją w odłożonym
oleju (by ciasto nie kleiło się do łyżki). Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Usmażone pączki odkładać na bibułkę do
odsączenia. Jeszcze ciepłe obtoczyć w drobnym cynamonowym cukrze.
Piękne i na pewno smaczne:)
OdpowiedzUsuńRobię już ładnych kila lat i uwielbiam je.
OdpowiedzUsuńWlasnie zrobilam. Pyszne😉
OdpowiedzUsuń