Składniki na
spód:
250 g
ciasteczek imbirowych
80 g masła,
rozpuszczonego
1 łyżeczka
przyprawy korzennej do piernika
Wszystkie składniki umieścić w malakserze. Zmiksować
do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do
pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać
w dno i boki formy - do połowy ich wysokości, schłodzić przez pół godziny w
lodówce.
Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową -
sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.
Składniki na
masę serową:
750 g
twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (ja użyłam gotowego z wiaderka)
250 g serka
mascarpone
3 jajka
3 żółtka
3 łyżki mąki
ziemniaczanej
1 łyżka mąki
pszennej
190 g
drobnego cukru do wypieków
425 g puree
z dyni
2 łyżeczki
przyprawy korzennej do piernika
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misie
miksera i zmiksować na gładką, jednolitą masę. Nie miksować zbyt długo, by
niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno
urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być
równy jak stół.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Na schłodzony
ciasteczkowy spód wylać masę serową. Włożyć do piekarnika i od razu obniżyć
temperaturę do 150ºC. Piec w kąpieli wodnej około 1 godziny i 30 minut, bez
termoobiegu. Kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do
większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do
połowy wysokości formy z masą serową.
Wyjąć,
przestudzić.
Sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce lub
najlepiej przez całą noc. Udekorować bitą śmietaną.
Do dekoracji:
120 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej
2 łyżeczki
cukru pudru
Śmietanę
kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder.
Aby uzyskać puree z dyni w tym celu niedużą dynię umyć
i przekroić na kilka mniejszych części, wydrążyć łyżką środek z nasionami. Tak
przygotowaną dynię ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką; piec w
temperaturze 180ºC przez około 90 minut, do miękkości. Ostudzić, obrać ze skóry
i zmiksować blenderem na puree.
prezentuję się naprawdę wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńMmm, uwielbiam serniki dyniowe :) Ten wygląda zachwycająco :)
OdpowiedzUsuń