W sezonie owocowym muffiny robię dość często, bo takie dzieciaki lubią najbardziej- słodkie ciasto z owocowym nadzieniem, zwieńczone kwaskowym kremem owocowym. Te powstały na specjalne zamówienie Kamili z okazji Dnia Matki. Mam nadzieję że obdarowanej mamie będą smakowały tak samo jak nam. Nieskromnie uważam, że są pychaa.
Składniki na
15-18 babeczek:
320 g masła210 g drobnego cukru do wypieków
330 g mąki pszennej np. tortowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
1 łyżeczka aromatu cytrynowego lub pomarańczowego
6 łyżek mleka
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i
proszek przesiać, odłożyć.
Mikserem
utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po
drugim, ucierając na gładką masę po każdym dodaniu. Dodać aromat i mleko-
zmiksować. Do powstałej
masy dodać odłożone przesiane składniki. Wymieszać szpatułką tylko do
połączenia się składników (często robię to również mikserem na najniższych
obrotach ok. pół minuty, nie dłużej). Formę do muffinek
wyłożyć papilotkami, ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki. Piec około
20 minut w temperaturze 180ºC do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Po wystudzeniu na środku muffinki małą łyżeczką wydrążyć niewielkie wgłębienie (wielkości ok. ziarna fasoli) Szprycą nałożyć w otwory tężejący mus truskawkowy.
Mus truskawkowy:
200 g
truskawek
300 ml wody
1 galaretka
truskawkowa
1-2 łyżki
cukru
Zagotować wodę
z cukrem i truskawkami , pogotować chwilkę żeby truskawki zmiękły( ok. 10-15 min), po czym zdjąć z ognia
i zblendować na mus ,ponownie lekko zagotować
. Do gotującego się musu wsypać
galaretkę i dobrze wymieszać , żeby galaretka się dobrze rozpuściła. Odstawić do
wystudzenia ( trzeba pilnować, żeby nam
całkowicie nie zgęstniała). Ok. 4-5 łyżek musu będzie potrzebne nam do nadziania
muffin, resztę dodajemy do kremu z kremówki.
Krem truskawkowy:
200 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
wcześniej przygotowany i dobrze wystudzony mus truskawkowy
Kremówkę ubić na sztywno pod koniec dodać serek mascarpone, następnie łyżka po łyżce dodawać mus
truskawkowy. Wstawić do lodówki na ko 30-40 min aby trochę stężało. Gotową masę
truskawkową umieścić w rękawie
cukierniczym zakończonym tylką dekoracyjną ( użyłam tylki Wilton 1M). Krem wyciskać
na wystudzone babeczki dowolnie
dekorując.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz