czwartek, 4 czerwca 2015

Letnie ciasto z arbuzem

Arbuz to moje ulubione letnie warzywo, którego w sezonie zjadam całe mnnnnnóstwo. Sezon arbuzowy za chwilę się zacznie, więc postanowiłam wypróbować  zdobyczny (już dawno temu),  po sąsiedzku przepis na ciasto, właśnie z arbuzem. Tak, też zdawało mi się że z arbuza nic, prócz sałatki czy koktajlu,  nie da  się zrobić, a tu proszę….  Ciasto jest lekkie, delikatne, nie za słodkie, wszystkie warstwy idealnie do siebie pasują. Miłośnikom arbuza i ciast warstwowych – polecam. Idealne ciasto letnie.





Składniki na biszkopt:
4 jaja
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać cukier. Dodać żółtka – zmiksować, na koniec dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć. Przelać do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 170 st. C. Pozostawić do wystudzenia. 

Składniki na biszkopt makowy:
4 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki
3 łyżki suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać cukier. Dodać żółtka –  zmiksować, na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i suchy mak i delikatnie połączyć. Piec w takiej samej  blaszce jak zwykły biszkopt, około 20-25 minut w 170 st. C.
Pozostawić do wystudzenia. 

Składniki na masę śmietanową:
400 ml śmietany kremówki 30 - 36 %
3 łyżeczki żelatyny
1 cukier waniliowy
1 łyżka cukru pudru
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, dodać do masy śmietankowej. Masę wyłożyć na biały biszkopt i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Składniki na masę arbuzową:
Około 800 g miąższu z arbuza
2 galaretki arbuzowe
2 opakowania budyniu waniliowego
Arbuza wypestkować, pokroić na małe kawałki i przełożyć do niewielkiego garnka. Gotować  na mały ogniu około 15 minut. Po tym czasie dodatkowo zblendować aby uzyskać masę arbuzową. Wsypać do niej suche galaretki arbuzowe i mieszać do rozpuszczenia.
Budynie rozmieszać w 200 ml wody, wlać  do masy arbuzowej, podgotować do  momentu, aż zgęstnieje, zdjąć z ognia, wystudzić. Wystudzoną i tężejącą masę budynowo-arbuzową wyłożyć i  rozsmarować na masie śmietankowej. Przykryć biszkoptem makowym.

Dodatkowo:
2 galaretki arbuzowe
Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu, schłodzić, gdy zacznie tężeć wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. (Jeśli  lubicie pokaźniejszą warstwę galaretki na wierzchu  radzę użyć 3 opakowań)

1 komentarz:

  1. Rewelacja na gorące dni.Ciasto nie jest słodkie i dlatego szybko znika ze stołu:)

    OdpowiedzUsuń