poniedziałek, 9 listopada 2015

Razowe muffiny z brzoskwiniami i słonecznikiem

Nie wiem, czy tez tak macie, ale listopad w moim domu sprzyja wypiekom :) Jak już zimno, ciemno i wilgotno, uwielbiam zaszyć się w kuchni z córcią i coś upiec. Tym razem ekspresowy i dziecinnie prosty przepis na zdrowe i pyszne muffinki. 



SKŁADNIKI (12 sztuk)

300 g mąki pszennej razowej
100 g cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
200 ml kwaśnej gęstej śmietany
3 jajka
250 g brzoskwiń z puszki
5 łyżek ziare słonecznika

Piekarnik nagrzać do temperatury 190˚C.
W jednej misce połączyć ze sobą suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce roztrzepać jajka, dodać śmietanę, wymieszać. Brzoskwinie pokroić w kostkę i dodać do mokrych. Do miski z suchymi składnikami wlać zawartość drugiej miski i wymieszać krótko łyżką, tylko do połączenia składników. Jeśli ciasto jest za gęste, można dodać trochę zalewy z brzoskwiń.
Foremki wyłożyć papilotkami i nakładać ciasto do ¾ wysokości. Posypać ziarnami słonecznika. Piec 18- 20 minut. Wystudzić.


źródło przepisu: www.mojewypieki.com 
Jesienne słodkości!

1 komentarz: