1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
3-4 łyżki cukru
1 szczypta soli
3-4 łyżki cukru
1 szczypta soli
Masa Budyniowa:
250 ml soku malinowego
450 ml wody ( można zastąpić 700 ml soku Kubuś -marchew-malina)
250 ml soku malinowego
450 ml wody ( można zastąpić 700 ml soku Kubuś -marchew-malina)
2 budynie malinowe (bez cukru, po 40 g)
cukier (według uznania, jego ilość powinna być uzależniona od "słodkości" soku- ja nie dodawałam)
Masa Śmietanowa:
300 ml śmietanki kremówki 30%
galaretka malinowa + 450 ml wody
fix do ubijania śmietany
2 łyżki cukru pudru
ok. 240 g delicji malinowych
galaretka malinowa
cukier (według uznania, jego ilość powinna być uzależniona od "słodkości" soku- ja nie dodawałam)
Masa Śmietanowa:
300 ml śmietanki kremówki 30%
galaretka malinowa + 450 ml wody
fix do ubijania śmietany
2 łyżki cukru pudru
ok. 240 g delicji malinowych
galaretka malinowa
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka wybijamy do miski, dodajemy sól i ubijamy na
najwyższych obrotach na sztywną pianę. Do piany dodajemy stopniowo cukier, ubijamy do momentu aż piana będzie błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony.
Na koniec dodajemy żółtka, mieszamy. Następnie dodajemy przesiane mąki i
delikatnie mieszamy najlepiej przy pomocy łyżki lub szpatułki do całkowitego
połączenia się składników. Tak przygotowany biszkopt przekładamy do blachy o
wymiarach 20 x 28, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do 180’C i pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu biszkopt studzimy.
Masa Budyniowa:
Sok oraz wodę łączymy ze sobą. W ok. 150 ml napoju rozpuszczamy budynie.
Resztę soku zagotowujemy wraz z ew.cukrem.
Następnie wlewamy rozrobiony budyń i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy. Gdy odrobinę przestygnie, wlewamy "budyń" na wystudzony biszkopt. Całkowicie studzimy.
Masa Śmietanowa:
Galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy do lekkiego stężenia. Następnie kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec dodając fix wymieszany z cukrem pudrem (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać, ponieważ może wytrącić się masło).
Do śmietanki dodajemy lekko stężałą galaretkę - delikatnie i krótko miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji.
Na masę budyniową wykładamy delicje (galaretką do góry) a na nie wylewamy masę śmietanową. Umieszczamy w lodówce do stężenia.
W tym czasie przygotowujemy drugą galaretkę - studzimy.
Gdy masa zgęstnieje na wierzch ciasta wylewamy schłodzoną, ale nadal płynną galaretkę.
Chłodzimy do momentu całkowitego stężenia.
muszę wypróbować ten przepis :) ciasto pięknie się prezentuje i wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń