piątek, 25 marca 2016

Ciasto z popcornem

Koleżanka Ania nie jest (niestety) słodkolubna i z tego powodu rzuciła mi kiedyś wyzwanie na zrobienie ciasta, które nie będzie słodkie, a tak w ogóle najlepiej jak będzie z kabanosów :)  A że bardzo lubię koleżankę, tak bardzo się tym przejęłam, iż postanowiłam poszukać. Niestety tortu z kabanosów nie znalazłam, ale myślę, że jestem na dobrej drodze do zaspokojenia kulinarnego podniebienia Ani. Połączenie smaków słodkiego i słonego jest dość  kontrowersyjne i zaskakujące. Jednak po  przekrojeniu ciasta czuć intensywnie zapach piwa, a z każdym kęsem kontrowersja zmienia się w zachwyt. Wykończenie popcornem daje fantastyczny smak i efekt. Zapewniam  że ciasto sprawdzi się na wszystkie okazje i na pewno zaskoczy gości.

Składniki na ciasto:
200 g cukru
60 g kakao
250 g masła
250 ml ciemnego piwa
140 ml śmietany 18%
2 jajka
nasiona z 1/2 laski wanilii
275 g mąki pszennej
2 łyżeczeki sody

Wykonanie:
W rondelku podgrzewam piwo z masłem (do jego roztopienia).
Dodaję do ciepłej masy cukier i kakao. Odstawiam do wystudzenia.
Śmietanę, jajka i wydrążone ziarenka wanilii miksuje ok. 5-6 min aż powstanie biała masa.
Do masy jajecznej dodajemy wystudzoną piwną masę i dokładnie mieszamy.
Mąkę mieszamy z sodą po czym przesiewamy ją do ciasta. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy o średnicy ok 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 50 min w temp 180 C z funkcja grzania góra-dół. (sprawdź ciasto patyczkiem czy nie jest surowe, jeżeli tak trzymaj do momentu kiedy patyczek będzie suchy). Studzimy na kratce.

Składniki na „polewę”:
100 g miękkiego masła
200 g serka śmietankowego do kanapek
100 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny.

Przygotowanie:
Masło ucieramy z serkiem na gładką masę.
Dodajemy stopniowo cukru pudru cały czas mieszając.
Pod koniec dodajemy sok z cytryny i wszystko dobrze mieszamy. Jeżeli jest za płynne na chwilkę  wstawiamy do lodówki.

Na wystudzone ciasto wykładamy polewę serową i dekorujemy świeżo zrobionym solonym popcornem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz