Rozpuściłam troszkę rodzinę, już w czwartek pytają, co im upiekę na weekend. A tu taka niemiła "niespodzianka"- zepsuty piekarnik... "Mamo, a może 3-bita zrobisz, wieki nie było". Cóż, to prawda. Bardzo rzadko idę na łatwiznę i robię coś, czego nie trzeba piec (nuda jakaś), chyba za wyjątkiem tiramisu, które wszyscy uwielbiamy. Tak więc 3bit uratował nasz majowy weekend. Ciasto bardzo proste w przygotowaniu i naprawdę bardzo, bardzo, baaaardzo smaczne. Pomimo dużej ilości masy kajmakowej wcale nie jest za słodkie. Polecam zrobić dzień wcześniej, aby herbatniki fajnie się rozmiękły, wówczas smakuje najlepiej. Teraz wiem, że te pyszności na pewno częściej zagoszczą w mojej kuchni. No i pora na odkopanie innych, zapomnianych już przepisów na słodkości bez pieczenia.
Składniki:
500
g herbatników
1
puszka masy kajmakowej
2
opakowania budyniu waniliowego bez cukru
750
ml mleka
3
łyżki cukru
200
g masła (miękkiego)
500
ml śmietanki kremówki 30% (zimnej)
1
cukier wanilinowy
2
opakowania fix-u do śmietany
50
g ciemnej czekolady
1
łyżka kakao
Proszki budyniowe wymieszać
w 250 ml mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, mieszankę wlewać do gotującego się mleka cały czas
mieszając. Gdy masa będzie gładka odstawić z ognia i mieszając od czasu do
czasu całkowicie ostudzić.
Dno formy o wymiarach ok. 25 x 30 cm wyłożyć
papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć warstwę herbatników, na wierzchu rozsmarować masę kajmakową,
przykryć drugą warstwą herbatników.
Miękkie masło ubić na puszystą masę, następnie dodawać
stopniowo ostudzony budyń cały czas ubijając masę aż będzie gładka i
jednolita. Masę budyniową wyłożyć na herbatniki, przykryć ostatnią warstwą
ciastek. Kremówkę ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru wanilinowego, pod
koniec dodać fix-y. Wyłożyć na wierzchu ciasta, posypać startą czekoladą lub oprószyć kakao.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz