Nic więc dziwnego, że kiedy omawiałyśmy wypieki na chrzciny, natychmiast przypomniał jej się miętusek na spodzie brownie. Kochana, mówisz i masz! Dopieszczony i dużą blachę. Spróbujcie, bo naprawdę jest wyjątkowy :)
A sesja tym razem podczas chrzcin plenerowa, autorka- Oliwia, starsza siostra :)
A sesja tym razem podczas chrzcin plenerowa, autorka- Oliwia, starsza siostra :)
Spód brownie:
230 g masła
150 g gorzkiej czekolady
50 g czekolady miętowej (jak najlepszej jakości)
250 g cukru
4 jajka
230 g mąki pszennej
Masło i czekoladę umieścić w rondelku i rozpuścić na małym ogniu, często mieszając. Przestudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą, białą masę. Dolewać małym strumieniem czekoladę (może być ciepła), ciągle miksując. Dodać przesianą mąkę, zmiksować.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Blachę o wymiarach 25 x 39 cm wyłożyć papierem (samo dno), wylać ciasto. Piec 25 minut. Przestudzić lekko.
Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego
250 g mascarpone
6 jajek
1 szklanka cukru
300 ml śmietany kremówki
pęczek mięty
1 łyżka mąki ziemniaczanej
odrobina zielonego barwnika spożywczego
Śmietanę wlać do garnuszka, zanurzyć w niej miętę, doprowadzić do wrzenia, zostawić do ostygnięcia, przecedzić. Sery umieścić w misie miksera z cukrem i utrzeć na gładko. Dodać mąkę ziemniaczaną, kremówkę i po jednym jajka. Krótko zmiksować. Dodać barwnik spożywczy, dokładnie wymieszać. Masę wylać na spód brownie i piec w kąpieli wodnej (na dnie piekarnika umieścić keksówkę z wrzącą wodą) w temperaturze 130°C przez 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku. Porządnie schłodzić.
Polewa:
100 g czekolady gorzkiej
75 g czekolady miętowej lub czekoladek typu After Eight
150 ml śmietany kremówki
Wszystkie składniki roztopić w kąpieli wodnej. Wymieszać do uzyskania gładkiej polewy. Rozsmarować na cieście. Smacznego!!!
Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego
250 g mascarpone
6 jajek
1 szklanka cukru
300 ml śmietany kremówki
pęczek mięty
1 łyżka mąki ziemniaczanej
odrobina zielonego barwnika spożywczego
Śmietanę wlać do garnuszka, zanurzyć w niej miętę, doprowadzić do wrzenia, zostawić do ostygnięcia, przecedzić. Sery umieścić w misie miksera z cukrem i utrzeć na gładko. Dodać mąkę ziemniaczaną, kremówkę i po jednym jajka. Krótko zmiksować. Dodać barwnik spożywczy, dokładnie wymieszać. Masę wylać na spód brownie i piec w kąpieli wodnej (na dnie piekarnika umieścić keksówkę z wrzącą wodą) w temperaturze 130°C przez 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku. Porządnie schłodzić.
Polewa:
100 g czekolady gorzkiej
75 g czekolady miętowej lub czekoladek typu After Eight
150 ml śmietany kremówki
Wszystkie składniki roztopić w kąpieli wodnej. Wymieszać do uzyskania gładkiej polewy. Rozsmarować na cieście. Smacznego!!!
Świetnie wygląda, kolor ma niesamowity :)
OdpowiedzUsuńzajebisty! :) :D
OdpowiedzUsuń