Ciasto jest dość
proste, mi niestety dużo czasu zajmuje nasączenie go mieszanką mleczną, ale
uważam, że pośpiech jest tu niewskazany. Lepiej wykonać tę czynność powoli i
równomiernie, a obiecuję, że odrobina
cierpliwości się opłaci.
Szwagierka, podczas
ostatniej wizyty, wcinając kolejny kawałek zapytała „ile to ma kalorii”.
Kalorie ??? Jakie kalorie… przecież mleko nie ma prawie kalorii, toż to samo
zdrowie.
Jeśli z nostalgią
wspominacie smak mleka w tubce, to ten przepis jest dla Was idealny.
Życzę smacznego.
Składniki:
110 g masła
1 szklanka mleka
(250 ml)
4 jajka
1 szklanka drobnego
cukru do wypieków
2 łyżeczki cukru z wanilinowego
2 szklanki mąki
pszennej
2 łyżeczki proszku
do pieczenia
szczypta soli
1/4 łyżeczki gałki
muszkatołowej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
pokojowej. Mąkę, proszek, sól, przyprawę - przesiać, odłożyć.
W garnuszku roztopić masło z mlekiem, odłożyć na
chwilę na bok by mieszanka lekko przestygła.
W misie miksera umieścić jajka (w całości) cukier, cukier
wanilinowy. Masę jajeczną ubijać, aż będzie bardzo puszysta, piankowa i podwoi
swoją objętość. Do masy jajecznej dodawać na zmianę, w dwóch turach - przesiane suche
składniki i ciepłą mieszankę maślaną-mleczną. Krótko zmiksować tylko do połączenia
składników.
Formę o wymiarach 25 x 36 cm wyłożyć papierem do
pieczenia. Ciasto przelać do formy. Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 minut,
do tzw. suchego patyczka.
Mleczna mieszanka:
300 ml
skondensowanego słodzonego mleka
370 ml
skondensowanego niesłodzonego mleka
185 ml śmietany
kremówki 30%
1 łyżeczka
ekstraktu z wanili
Podczas gdy ciasto się piecze, przygotować mieszankę
mleczną. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i dobrze wymieszać, do
połączenia.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i studzić przez 10
minut. Po tym czasie ciasto ponakłuwać dość gęsto patyczkiem do szaszłyków. Powoli nasączać ciasto przygotowaną mieszanką
mleczną. Robię to silikonowym pędzelkiem, równomiernie rozsmarowując mieszankę
po cieście. Podczas pierwszego pieczenia posługiwałam się łyżką, ale mieszanka
mleczna niezbyt równomiernie „rozeszła” się
po cieście, a później po podaniu mleko
wypływało spod spodu ciasta, co nie było zbyt apetyczne. Ciasto będzie coraz
bardziej mokre, będzie chłonęło mleko jak gąbka. Wyczytałam w różnych
przepisach, że ta czynność zajmuje 5-10 min, no niestety mnie zajmuje to ok. 40min.
Po nasączeniu ciasto przestudzić do temperatury
pokojowej, następnie schłodzić przez 3 godziny w lodówce.
Dodatkowo:
300 ml schłodzonej śmietany
kremówki 36%
1 łyżka cukru pudru
podprażone płatki
migdałowe, do oprószenia
wygląda obłednie, takie puszyste
OdpowiedzUsuńMuszę je w końcu kiedyś zrobić, bo kusi niesamowicie :)
OdpowiedzUsuń