czwartek, 13 listopada 2014

Tres leches - meksykańskie ciasto mleczne

Tres leches czyli potrójnie ciasto mleczne rodem z  Meksyku. Jest bardzo, bardzo mleczne, bardzo mokre i bardzo smaczne.  Czytając pierwszy raz przepis myślałam, że będzie mega słodkie, ale zapewniam, że jest idealne.

Ciasto jest dość proste, mi niestety dużo czasu zajmuje nasączenie go mieszanką mleczną, ale uważam, że pośpiech jest tu niewskazany. Lepiej wykonać tę czynność powoli i równomiernie, a obiecuję, że  odrobina cierpliwości się opłaci.

Szwagierka, podczas ostatniej wizyty, wcinając kolejny kawałek zapytała „ile to ma kalorii”. Kalorie ??? Jakie kalorie… przecież mleko nie ma prawie kalorii, toż to samo zdrowie.

Jeśli z nostalgią wspominacie smak mleka w tubce, to ten przepis jest dla Was idealny.

Życzę smacznego.



Składniki:

110 g masła

1 szklanka mleka (250 ml)

4 jajka

1 szklanka drobnego cukru do wypieków

2 łyżeczki cukru z wanilinowego

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sól, przyprawę - przesiać, odłożyć.

W garnuszku roztopić masło z mlekiem, odłożyć na chwilę na bok by mieszanka lekko przestygła.

W misie miksera umieścić jajka (w całości) cukier, cukier wanilinowy. Masę jajeczną ubijać, aż będzie bardzo puszysta, piankowa i podwoi swoją objętość. Do masy jajecznej dodawać na zmianę, w dwóch turach - przesiane suche składniki i ciepłą mieszankę maślaną-mleczną. Krótko zmiksować tylko do połączenia składników.

Formę o wymiarach 25 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.


Mleczna mieszanka:

300 ml skondensowanego słodzonego mleka

370 ml skondensowanego niesłodzonego mleka

185 ml śmietany kremówki 30%

1 łyżeczka ekstraktu z wanili


Podczas gdy ciasto się piecze, przygotować mieszankę mleczną. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i dobrze wymieszać, do połączenia.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i studzić przez 10 minut. Po tym czasie ciasto ponakłuwać dość gęsto patyczkiem do szaszłyków.  Powoli nasączać ciasto przygotowaną mieszanką mleczną. Robię to silikonowym pędzelkiem, równomiernie rozsmarowując mieszankę po cieście. Podczas pierwszego pieczenia posługiwałam się łyżką, ale mieszanka mleczna niezbyt  równomiernie „rozeszła” się po cieście, a później po podaniu  mleko wypływało spod spodu ciasta, co nie było zbyt apetyczne. Ciasto będzie coraz bardziej mokre, będzie chłonęło mleko jak gąbka. Wyczytałam w różnych przepisach, że ta czynność zajmuje 5-10 min, no niestety mnie zajmuje to ok. 40min.

Po nasączeniu ciasto przestudzić do temperatury pokojowej, następnie schłodzić przez 3 godziny w lodówce.


Dodatkowo:

300 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%

1 łyżka cukru pudru

podprażone płatki migdałowe, do oprószenia

Śmietanę kremówkę ubić do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec dodając cukier puder. Nie ubijać zbyt długo, by się nie zważyła. Gotową rozprowadzić po schłodzonym cieście, wyrównać. Oprószyć płatkami migdałów

2 komentarze: