Mąż po długich wojażach wracał do domu, więc trzeba było ugościć „Pana tego
domu” czymś słodkim. W zwyczaju ma powiadamiać, że wraca, w momencie kiedy
siedzi już w aucie więc czasu na przygotowanie
było niewiele, zwłaszcza iż w tym samym dniu syn miał imprezę
andrzejkową, którą również trzeba było się zająć. Odkopałam więc stary i sprawdzony przepis na
ciasto ze słonecznikiem. Przepis jest naprawdę prosty i niezawodny a ciasto
bardzo smaczne.
7 jajek
7 – 8 łyżek cukru
7 łyżek mąki
pszennej
2-3 łyżki kakao
1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia
Białka ubijamy na
sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, następnie dodajemy żółtka. Przesianą mąkę
razem z proszkiem do pieczenia, kakao dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać
łyżką i wyłożyć na wysmarowaną blaszkę (34x23 cm). Piec ok.30 min w temp.
170 st. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na połowę.
Karmelizowany słonecznik
12 dkg masła lub margaryny
cukier waniliowy
1/2 szkl. cukru
pudru,
2 łyżki mleka
300 g słonecznika
łuskanego
Składniki zagotować
i dodać słonecznik. Gotować ok. 2 min. na małym ogniu. Masę przełożyć na
blaszkę i piec w piekarniku w temp. 180 st. na złoty kolor, cały czas mieszając
zawartość, żeby nie przypalić, mi zajęło to ok. 15 min. Słonecznik wystudzić i
odłożyć kilka (7-8) łyżek do posypania na wierzchu.
Krem
1 puszka gotowej
masy krówkowej
200 g masła
Masło utrzeć na
puch, dodać gotową masę krówkową, wsypać uprażony słonecznik.
1/3 masy odłożyć do
wyłożenia na wierzch ciasta, resztą masy
przełożyć przecięty biszkopt, a
wierzchnią warstwę kremu posypać resztą słonecznika. Ciasto przed podaniem dobrze schłodzić przechowywać
w lodówce.
Robiłam kiedyś podobne ciasto - świetnie smakowało :)
OdpowiedzUsuń