Składniki
CIASTO:
6 białek
1/2 szkl cukru
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl suchego maku
1 szkl wiórek kokosowych
Białka ubić na sztywno. Miksując dodawać cukier, na koniec
delikatnie wmieszać resztę składników. Wylać na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i
piec 25-30 minut w temp.170
KREM:
1/2 l mleka
1 budyń śmietankowy
6 żółtek
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szkl cukru pudru
1 kostka masła
Szklankę mleka zagotować. Żółtka i cukier utrzeć, dolać
pozostałe mleko, budyń i mąkę – wymieszać. Mieszankę wlać do gotującego się
mleka, gotując aż powstanie budyń (cały czas mieszamy, żeby nam się nie
przypalił). Po wystudzeniu miksujemy z miękkim masłem.
POLEWA CZEKOLADOWA:
1/4 kostki masła lub margaryny
5 łyżki cukru
4 łyżki mleka lub kremówki
4 łyżki kakao
Masło stopić i zagotować z cukrem, kakao i mlekiem lub
kremówką – przestudzić
DODATKOWO:
paczka okrągłych biszkoptów
rodzynki (u mnie kokos)
ok.200 ml alkoholu do namaczania biszkoptów ( u mnie zwykła
wódka, ale może być również rum bądź jeśli przewidujemy młodszych łakomczuchów
radzę dać coś słabszego np. wino)
Na ostudzone ciasto makowe
nakładamy krem budyniowy. Biszkopty moczymy w alkoholu i układamy na
kremie. Każdy biszkopt polewamy polewą czekoladową i kładziemy na wierzch
rodzynkę lub posypujemy wiórkami.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz