Święta coraz bliżej,a u nas na blogu cisza... Powinnyśmy szaleć z przepisami, pokazywać wypróbowane świąteczne wypieki z ''zeszytów'' mam, babć i ciotek... A tymczasem spokój wręcz niepokojący! Podobno tylko winny się tłumaczy, więc nie będę pisać o studiach, nowych psach czy anginach. Napiszę za to o kiermaszu szkolnym z okazji Bożego Narodzenia- musiałam coś wyprodukować. Powinno być łatwe w konsumpcji i ładne, żeby szybko poszło ;-) Wymyśliłam więc serniczki w korzennej wersji zimowej. Nie doniosłam na stoisko- rozeszły się po drodze :-D
Składniki na 14-16 sztuk:
500 g sera sernikowego
250 g mascarpone
100 g brązowego cukru
100 ml kremówki
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
skórka otarta z połowy pomarańczy
Na spód:
150 g ciasteczek korzennych
2 łyżki miękkiego masła
Ponadto:
słoik konfitury brzoskwiniowej
skórka otarta z połowy pomarańczy
3 łyżki soku pomarańczowego
Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C.
Ciastka zmiksować do konsystencji piasku, dodać masło, wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, na spód nakładać masę ciasteczkową, porządnie ugnieść.
Sery umieścić w misie miksera z cukrem i utrzeć na jednolitą masę (cukier nie musi się zupełnie rozpuścić, ale powinien być wyraźnie drobniejszy). Dodać pozostałe składniki i krótko zmiksować.
Masą twarogowa napełnić foremki prawie po sam brzeg. Piec przez 25 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.
Do niewielkiego garnka wyłożyć konfiturę, skórkę z pomarańczy i sok, podgrzać, ale nie gotować. Jeszcze ciepłe nakładać na serniczki, następnie porządnie schłodzić w lodówce. Smacznego!!!
Wcale się nie dziwię, że zniknęły błyskawicznie - wyglądają znakomicie :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuń