poniedziałek, 23 marca 2015

Zawijańce drożdżowe z jabłkami i cynamonem


 Dostało mi się ostatnio że zaniedbuję bloga :) Cóż, to chyba prawda :(  Ostatnio wkradła się do mojej kuchni monotonia. Rodzina namiętnie upodobała sobie porzeczkowca na zmianę z bananowcem
Na szczęście szwagier obdarował mnie swojskimi jabłkami, więc mogłam nieco"poszaleć". I tak na podwieczorek  zaserwowałam zawijańce drożdżowe z jabłkiem. Przepis zdobyczny od znajomych, którzy kiedyś uraczyli mnie takim smakołykiem. Był jeszcze ciepły i pachniał znakomicie. Zresztą bardzo lubię ciasto drożdżowe bez względu na to, czy ma dodatki, czy nie :) Polecam. Dobry pomysł na wykorzystanie zalegająych jeszcze w spiżarniach jabłek.

Składniki:

ciasto
250g mąki pszennej
15g drożdży
125ml mleka
1 żółtko
4 łyżki cukru
30g masła
szczypta soli

nadzienie
3 jabłka (średniej wielkości)
1 czubata łyżka cynamonu
1 czubata łyżka cukru
40g masła
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
sok z cytryny do skropienia jabłek
cukier do posypania ciasta
1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta

 Wykonanie:
  Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Mleko lekko podgrzać tak, by było letnie, drożdże rozkruszyć, zalać połową mleka, dodać 1 łyżeczkę mąki i 0,5 łyżki cukru, wymieszać i pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 20 minut)
 Masło roztopić, ostudzić. Mąkę przesiać, dodać sól, cukier, żółtko, resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Składniki wymieszać, zacząć wyrabiać ciasto.
Gdy ciasto będzie już tworzyć całość, dodawać stopniowo masło, wyrabiając przez kilka minut do uzyskania jednolitego, elastycznego, odchodzącego od dłoni ciasta.
Ciasto pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (w zależności od temperatury otoczenia może to trwać od 45 minut do ponad godziny)
Pod koniec wyrastania ciasta przygotować nadzienie
Masło roztopić, dodać cynamon i cukier i wymieszać, jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić obficie  sokiem z cytryny, odcisnąć na sitku
Odcedzone jabłka wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podsypać mąką, rozwałkować na cienki placek(wychodzi ok. 38x32cm) - na całej powierzchni placka (łącznie z brzegami) rozsmarować równomiernie masło cynamonowe,  rozłożyć na cieście jabłka tak, by przykryły je cienką warstwą (nie musi być to idealnie równomiernie) Placek delikatnie zwinąć w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku.W okrągłej formie do pieczenia wyłożyć pergaminem samo dno. Rulon z ciasta pokroić ostrym nożem na  8-10 części (około 3,5-4cm grubości) po czym każdą z części układać jedną obok drugiej zostawiając ok.1cm odległości między nimi, najpierw układamy przy ściankach formy, potem od środka( czasami w środek wchodzą trzy a czasem jedna część).
Formę przykryć ściereczką, pozostawić na około 30 minut do napuszenia
Piekarnik nagrzać do 180 stopni
Jajko roztrzepać z mlekiem, pędzelkiem posmarować z wierzchu każdy z ruloników, następnie posypać cukrem lub kruszonką.
Wstawić do piekarnika i piec przez około 18-25 minut
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz