Składniki na roladę biszkoptową:
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek drobnego cukru do wypieków
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- dodatkowo - 3/4 słoiczka dowolnego dżemu do posmarowania
Mąkę
przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielić
od żółtek i ubić je na sztywna pianę. Dodawać cukier, partiami, dalej ubijając.
Następnie dodawać żółtka, jedno po drugim i dalej ubijać. Dodać mąkę z
proszkiem, delikatnie wymieszać szpatułką.
Przygotowane
ciasto wylać na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) o wymiarach 44 x 30 cm. Piec około 13 - 15
minut, do zezłocenia, w temperaturze 190ºC
W trakcie
pieczenia ciasta przygotować ręcznik kuchenny i rozłożyć go na płaskiej
powierzchni, posypać drobnym cukrem z wanilią. Upieczone ciasto położyć na nim
tak, aby strona z papierem do pieczenia była u góry. Zdjąć papier, pracując
szybko, gorące ciasto zwinąć z ręcznikiem w roladę. Zwijamy wzdłuż krótkiego
boku, czyli rolada będzie krótka i w miarę gruba. Odłożyć do całkowitego
wystudzenia.
Po
wystudzeniu roladę rozwinąć, usunąć ręcznik, posmarować cienką warstwą
ulubionego dżemu, ściśle zwinąć. Pokroić na około 17 - 18 równych kawałków
(około 1,3 cm).
Składniki
na krem:
- 1 litr mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (waga 1 opakowania 40 g)
- 7 łyżek mąki pszennej
- 9 łyżek cukru
- 200 g masła, o temperaturze pokojowej
- 5 - 6 niedużych bananów (najlepsze są takie mocniej dojrzałe)
Połowę
mleka zagotować w garnku z grubym dnem.
Pozostałą część
zmiksować z budyniami, cukrem i mąką tak, by nie było grudek. Zmiksowaną masę
wlać do gorącego mleka i gotować na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle
mieszając.
Przygotowany
budyń ostudzić (na czas studzenia warto przykryć go folią spożywczą, w taki
sposób, by dotykała jego powierzchni i by nie zrobił się na nim tzw. kożuch).
Masło
utrzeć mikserem na puszystą masę. Partiami dodawać do niego chłodny budyń, cały
czas miksując.
Składniki na warstwę śmietanową:
- 400 ml śmietany kremówki (36%)
- 2 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania
dodając cukier puder. Warto ją usztywnić np. żelatyną lub specjalnymi
usztywniaczami do śmietany (które można pominąć, jeśli kremówkę ubija się przed
samym podaniem).
Wykonanie
Przygotować okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm. Najlepiej przygotować
samą obręcz i położyć ją od razu na paterze - nie będzie problemów z
wyciągnięciem z niej ciasta.
Dno wyłożyć kawałkami rolady, tak, aby całe było zakryte,
następnie dokładnie wyłożyć boki tortownicy. Połowę kremu budyniowego wyłożyć
na dno z kawałków rolady. Obrać banany i ułożyć je w kółeczko na budyniu,
przycinając w razie konieczności. Szybko wyłożyć na nie pozostały budyń (by banany
nie zdążyły zrobić się ciemne).
Na górę położyć ubitą śmietanę, wyrównać.
Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej przez noc. Ciasto jest
najlepsze kolejnego dnia. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz