Pancakes z maślanki
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 i 1/4 szklanki maślanki
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 szklanki oliwy
- szczypta soli
Miksuję mokre składniki i dodaję przesianą mąkę z proszkiem, cukrem i sodą, mieszam wszystkie składniki na gładką masę o konsystencji gęstej
śmietany. Rozgrzewam patelnię i na małym ogniu smażę pancakes z dwóch stron.
Oczywiście podaję z syropem klonowym.
Pancakes z mleka
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 75 g rozpuszczonego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/3 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
Mąkę przesiewam, jajka roztrzepuję, mieszam z mlekiem i pozostałymi składnikami, na końcu dodając masło. Odstawiam na 10-15 minut. Ciasto smażę, z dwóch stron, na suchej patelni teflonowej, bez dodatkowego tłuszczu, na małym ogniu, tak aby dać ciastu szansę na wyrośnięcie.
Wow, boskie, uwielbiam z syropem klonowym, a u mnie dziś amerykańskie naleśniki z sosem jogurtowym (,kuchnia lidla,), pyycha :)
OdpowiedzUsuńJedno z moim ulubionych śniadań! Dlatego Road American we wrocławskim SkyTower jest moim częstym punktem do zaczepienia - mają przepyszne panecakes! Po prostu niebo w gębie :D
OdpowiedzUsuńU nas też pancakes super popularne! wszystkie znajome mamy robią swoim pociechom :D
UsuńU nas tez zawsze przeboj...
OdpowiedzUsuńZwlaszcza w upaly wlasnie...
:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl