Składniki na ok. 8 dużych bułek:
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka suchych drożdży (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
- 240 g ciepłego mleka
- 58 g ciepłej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy/oleju
Drożdże suche wymieszać z mąką w misce (ze
świeżymi zrobić wcześniej rozczyn), dodać sól i cukier. Wlać płyny, wymieszać,
dodać oliwę. Po połączeniu wszystkich składników, wyłożyć je na stół i zagnieść
gładkie, lśniące, dość miękkie ciasto. Umieścić ciasto w misce, przykryć i
zostawić w cieple do wyrośnięcia na 1 godzinę, po 30 minutach składając raz
ciasto. Podzielić na 8 części i z każdej ukształtować okrągłą bułeczkę. Ułożyć
je na wysmarowanej olejem lub wysypanej mąką blaszce, zakryć i odstawić na 15
minut.
W tym czasie przygotować kolejne ciasto:
- 100 g białej mąki ryżowej
- 1 łyżeczka suchych drożdży (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 115 g ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i
pozostawić na 15 minut. Pasta ryżowo - drożdżowa powinna być dość gęsta, ale
dająca się rozsmarowywać.
Gdy bułeczki już trochę podrosną rozsmarować dość
grubo ryżową pastę na wierzchu i po bokach bułek. Pozostawić na 30 minut. Piec
w temperaturze 190ºC przez ok.30 minut, aż się lekko zezłocą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz