Koncepcję zmieniła Ola, obwąchała, skosztowała i zapytała: Mamo, a może by tak drożdżówki? Drożdżówek z dżemem w mojej rodzinie nie ruszy nikt, ale kiedy tylko pojawiają się jagody albo maliny, zajadają się nimi, aż miło popatrzeć, najchętniej na śniadanie, obiad i kolację :) Drożdżówki są mięciutkie i delikatne. Mocno jagodowe, po prostu niebo w gębie. Musicie spróbować!
Składniki na 12 - 15 bułeczek:
- 500 g mąki pszennej
- 80 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soli
- 70 g masła
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki suchych drożdży (8 g) lub 16 g świeżych
- 1 i 1/8 szklanki mleka lub maślanki, w temperaturze pokojowej
Nadzienie:
- ok. 200 g jagód (mogą być mrożone)
- 200 g sera twarogowego lub gotowego jak do sernika
- 2 łyżki miodu
- 1 budyń waniliowy
- ok.50 ml mleka
- 2 - 3 łyżki cukru waniliowego
Twaróg, miód, budyń (proszek), mleko i cukier
waniliowy wymieszać – powinno być konsystencji gęstej masy. Jeśli użyjemy sera do
serników, wówczas nie należy dodawać mleka !!!!
Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć w naczyniu (z
drożdżami świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Wyrobić miękkie, elastyczne
ciasto, może się trochę kleić. Oprószyć mąką, odłożyć do podwojenia objętości w
ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko wyrobić.
Podsypując delikatnie mąką rozwałkować na prostokąt 30 x 35 cm. (u mnie grube na ok.0,5
cm) Posmarować powierzchnię wymieszanym wcześniej twarożkiem, posypać
jagodami. Całość zwinąć wzdłuż krótszego boku. Pokroić na 12 równych części,
które ułożyć powierzchnią ściętą do góry na oprószonej mąką lub wyłożonej
papierem do pieczenia blaszce, w odległości około 1 cm od siebie. Odstawić znowu
do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 20 min.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 30
minut, aż bułeczki będą dobrze wypieczone. Jeszcze ciepłe można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Można również
zrobić kruszonkę , świetnie sprawdza się ta z tego z przepisu :
Smacznego!
Wyglądają wyśmienicie! Takie świeże mięciutkie drożdżówki z jagodami to ideał na śniadanie o tej porze roku (i nie tylko) ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam :)
Bardzo się cieszę :-D Myślę, że nie jest to ostatni jagodowy wpis na naszym blogu :-D
UsuńOj te drożdżówki to mogą być określone tylko nazwą tego bloga - pychaa.
OdpowiedzUsuń