Składniki na rozczyn:
50 g drożdży
niepełna szklanka mleka
2-3 łyżki cukru
1-2 łyżki mąki
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier, mąkę, wymieszać i poczekać, aż "ruszy".
Ciasto właściwe:
500 g mąki
1 jajo
3 żółtka
150 g masła lub margaryny
50 ml oleju
3-4 łyżki cukru
Margarynę rozpuścić, ostudzić. Jaja z cukrem krótko zmiksować, mąkę przesiać do miski. Do mąki wlać jaja, margarynę (może być ciepła), rozczyn, olej. Wyrobić mikserem, aż powstanie jednolite ciasto. Ostawić do podwojenia objętości na ok. 1 godzinę. Po tym czasie krótko wyrobić i przenieść na dużą blachę wielkości piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej posmarować ręce olejem i rozciągać ciasto, aż wypełni całą blachę. Posmarować białkiem i odstawić na pół godziny, aby ponownie wyrosło.
Na kruszonkę:
100 g masła
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki
Masło umieścić w misce, wsypać cukier i mąkę, rozcierać palcami, aż powstaną grudki.
Dodatkowo:
truskawki, wiśnie, rabarbar, śliwki, brzoskwinie, porzeczki lub inne owoce- ok. 700 g
Kiedy ciasto wyrośnie po raz drugi, ułożyć na nim owoce i obficie posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 150°C z termoobiegiem przez 20-25 minut. Smacznego!
Ewcia tak krotko to sie piecze? Pozdrowienia z Wolimierza
OdpowiedzUsuńM.
tak, króciutko, za to z termoobiegiem. nie jest wtedy wysuszone :D
OdpowiedzUsuńAhh..... te pani ciasta mniam mniam.
OdpowiedzUsuńdziękuję i zapraszam znowu :-D
Usuńwlasnie zrobilam je ze sliwkami i stwierdzam ze jest to najprostsze i najpyszniejsze ciasto drozdzowe jakie jadlam i chyba pierwsze, ktore mi wyszlo.pozdrawiam
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo! i zgadzam całkowicie z tym,że najpyszniejsze :-D
UsuńJest Epicka Jak się ja dobrze zrobi ;)
OdpowiedzUsuń