Przyjazd do domu rodzinnego na święta przypomniał mi istnieniu tego
ciasta. Nie piekłam go już dawno, naprawdę
dawno. Może dlatego, że nigdy nie wychodzi mi jakoś spektakularnie ładne, aczkolwiek
smakowo jest pyszne. Tak więc na weekend postawiłam na powrót do przeszłości. Ciasto
jest naprawdę proste i nie zajmie nam zbyt wiele czasu. Tak prawdę
powiedziawszy, moje dzieciaki chyba pierwszy raz miały do czynienia z tym
ciastem i chyba im smakowało- synu zjadł pół blaszki, pomimo że na widok wiśni
się krzywił.
Składniki:
(Na blaszkę 34 x 23
cm)
4 jajka
1szkl. cukru
150ml oleju
150ml mleka
2 szkl. mąki
pszennej
3 łyżeczki
proszku do pieczenia
2 łyżki
kakao + 2 łyżki mleka
300g wydrążonych wiśni (mogą być świeże, z kompotu lub mrożone)
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną
pianę. Pod koniec dodawać stopniowo cukier, ciągle ubijając. Dodać żółtka i jeszcze
chwilę ubijać. Powoli wlewać olej i nadal ubijać.
Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia dodawać
do ciasta na przemian z mlekiem, mieszając delikatnie szpatułką, do połączenia.
Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i 2 łyżki mleka,
wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia przełożyć
jasne ciasto, a na górę wyłożyć ciasto kakaowe,
na wierzchu ułożyć wiśnie.
Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC do tzw.
suchego patyczka. Wystudzić.
Masa
budyniowa:
1 opakowanie
budyniu waniliowego bez cukru
400ml mleka
3 łyżki
cukru
200g masła w
temperaturze pokojowej
1 cukier
wanilinowy
Ugotować budyń z mleka, budyniu w proszku i cukru.
Kiedy budyń zgęstnieje, zdjąć z palnika i przykryć garnek pokrywką lub folią spożywczą (by nie utworzył
się kożuch). Pozostawić do wystudzenia.
Zmiksować masło na jasną, puszystą masę.
Powoli, po łyżce dodawać wystudzony budyń, cały czas miksując. Na wystudzone
ciasto wyłożyć krem, wstawić do lodówki do schłodzenia i stężenia.
Polewa czekoladowa:
200g czekolady
50 g masła
Czekoladę
roztopić w kąpieli wodnej razem z
masłem, wymieszać do gładkości. Wylać równomiernie na wystudzone ciasto.
Czasami , żeby ułatwić sobie zadanie, obsypuje od góry kakao w proszku.
Pamiętam to ciasto z dzieciństwa :) zawsze mi bardzo smakowało :)
OdpowiedzUsuń