3 duże białka
170 g cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki soku z cytryny lub octu
Białka ubić na sztywno , pod koniec dodawać powoli, łyżka po
łyżce cukier cały czas ubijając. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i cytrynę
lub ocet.
Masę bezową przełożyć
na blaszkę wyłożoną pergaminem , formując pożądaną wielkość bezy ( u mnie ok. 20-23 cm).
Jak robię mniejsze blaty (max do 20 cm ) piekę po dwa na jednej, dużej,
piekarnikowej, blaszce. Włożyć do
nagrzanego do 160 st. piekarnika, po czym od razu zmniejszyć temperaturę do 110
st. Piec przez około 1,5 -2 godz. z termoobiegiem. Po upieczeniu pozostawać w
piekarniku z uchylonymi drzwiczkami aż do wystygnięcia.
Składniki na masę:
800 ml śmietany kremówki
250 ml serka mascarpone
½ łyżeczki cukru wanilinowego lub kilka kropel esencji waniliowej
Dodatkowo:
200 g truskawek
2-3 różnokolorowe galaretki ( + 300 ml wrzątku na
każdą galaretkę)
Galaretki odpowiednio wcześniej rozpuścić we wrzącej wodzie
i pozostawić do całkowitego zastygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać serek mascarpone i aromat waniliowy, ciągle
ubijając jeszcze 1-2 min.
Galaretki i część truskawek
pokroić w małą kosteczkę, reszta
truskawek zostaje cała do dekoracji wierzchu.
Na pierwszy blat nakładamy 4-5 łyżki masy śmietanowej
posypujemy galaretkami i owocami. Spód następnego blatu również delikatnie
smarujemy 1-2 łyżki masy śmietanowej (
tylko tyle żeby miało lepszą
przyczepność) i nakładamy na pierwszą warstwę z owocami, na wierzch znowu 4-5 łyżek masy + galaretki+ truskawki. Z następnymi blatami
robimy dokładnie to samo. Na wierzch ostatniego blatu wykładamy całą resztę masy
śmietanowej i dekorujemy kostkami galaretki i pokrojonymi na ½, lub całymi truskawkami.
ta zielona galaretka wśród owoców w torcie wygląda bosko! pomysł wart zapamiętania:)
OdpowiedzUsuń