Ulubione ciasto marchewkowe moich dzieciaków. Jest bardzo
wilgotne, ma fajny kolor, jest dziecinnie proste i szybkie do wykonania. Przepis
w zasadzie jest na babkę średniej
wielkości, ale u nas chętniej zjadany w formie babeczek. Przepis znaleziony tutaj
Przepis na ok. 14
babeczek
250 g obranej surowej marchwi
1,5 szkl. mąki
½ szkl. cukru
4 jaja
200 ml oleju roślinnego
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
Marchew obieramy, tniemy na plasterki i rozdrabniamy blenderem do konsystencji
gładkiego puree. Następnie dodajemy jaja, cukier, olej i jeszcze raz całość miksujemy. Na koniec dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia, mieszamy całość na
gładką masę (do ostatniego mieszania używam już miksera).
Formę babki dokładnie smarujemy olejem, obsypujemy manną i wylewamy ciasto.
Pieczemy 45-50 minut w 180°C do suchego patyczka.
Jeśli zdecydujemy się rozmiar "mini" przelewamy ciasto do silikonowych foremek na babeczki i pieczemy ok.15-20 minut w 170°C.
Wyjmujemy z piekarnika,
studzimy. Posypujemy cukrem pudrem polewamy lukrem, bądź polewą czekoladową. Pychaa!
Foto: Sensual Studio
Foto: Sensual Studio
Śliczne babeczki :) Na pewno są pyszne, musze spróbować przepisu :)))
OdpowiedzUsuń