Składniki na ok. 8 bułek
2,5 szklanki mąki
3/4 szkl cieplej wody1/3 szkl mleka w proszku
2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
1 łyżka cukru
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży instant
1 jajko
Do posmarowania bułek:
1 żółtko
1 łyżka mleka
sezam
Wodę, mleko, masło i cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut.
Dodać jajko, połowę mąki i sól, zagnieść (można mikserem).
Powoli dodawać resztę mąki.
Zagnieść gładkie ciasto – powinno być elastyczne i się nie lepić, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej mąki.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Po tym czasie uformować 8 bułeczek, które należy po uformowaniu w kulkę, spłaszczyć dłonią.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok.45 minut (u nie czasami dłużej, nawet godzinę)
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem. wstawić do piekarnika i piec 13-15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz