260 g mąki pszennej
140 g cukru
1,5
łyżeczki proszku do pieczenia
1
łyżeczka sody oczyszczonej
2
łyżeczki cynamonu
1/3
łyżeczki przypraw korzennych
szczypta
soli
4
jajka
150
ml oleju
200 g puree z dyni
2
jabłka (średniej wielkości) starte na tarce o dużych oczkach
cukier
puder do posypania
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche:
przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, cynamonem,
szczyptą soli.
W drugim naczyniu:
roztrzepać jajka, wymieszać z
olejem, puree z dyni, startymi jabłkami i cukrem.
Zawartość obu naczyń połączyć i wymieszać tylko
do połączenia składników, najlepiej bez użycia miksera - łyżką, widelcem- jak wam wygodniej.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć
do nich ciasta do około 3/4 wysokości papilotki. Piec w temperaturze 175ºC
przez około 20 - 25 minut .
U mnie też królują dyniowate, ale ciasta jeszcze nie piekłam. Na razie delektuję się przepisami. Chyba czas coś upiec...
OdpowiedzUsuńWyszły puszyste i smaczne.
OdpowiedzUsuńMy zamiast zrobić puree z dyni, starliśmy ją na dużych oczkach tak samo jak jabłka i również wyszło pysznie. Dziękujemy za przepis! :)
OdpowiedzUsuń