piątek, 26 września 2014

Cynamonowe bułeczki

Bułeczki są bardzo pyszne – mięciutkie i słodziutkie, a do tego ten zapach cynamonu, który roznosi się podczas pieczenia.......   Smak drożdżówek z cynamonem jest doskonały. Do tego ciepłe mleko i chyba już nic więcej do szczęścia nie trzeba . Przepis pochodzi z  jednej z książek  Nigellioczywiście po małych modyfikacjach :)




Składniki na ok. 20 bułeczek:


600 g mąki pszennej
2 jajka
70 g cukru
pół łyżeczki soli
21 g suchych drożdży (lub 42 g drożdży świeżych)
100 g masła
400 ml mleka

Nadzienie:

150 g bardzo miękkiego masła
110 g cukru
2 łyżeczki cynamonu
jajko do posmarowania

W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól, drożdże, rozpuścić masło, wymieszać z mlekiem i roztrzepanym jajkiem. Połączyć wszystko z mąką. Wymieszać dokładnie i zagnieść. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 25 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 50 x 25 cm.
W międzyczasie wszystkie składniki nadzienia wymieszać w naczyniu.
Przygotowany prostokąt posmarować nadzieniem, następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku(jak roladę). Ostrym nożem pokroić na „plastry” o grubości ok. 2 cm. Ułożyć je na blaszce wyłożonej pergaminem. Ważne, by były symetrycznie rozłożone. Pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Napuszone bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 210ºC, jeśli będą zbyt szybko się rumienić - przykryć od góry folia aluminiową.

6 komentarzy:

  1. Niezastąpiona Nigella. Pięknie się prezentuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie bułeczki, do smaku dochodzi super wygląd

    OdpowiedzUsuń
  3. piec z termoobiegiem? grzałka góra+ doł? czy jak?? :) z góry dziękuję za odpowiedz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W moim piekarniku zawsze piekę z opcją grzałka góra + dół. Pozwala mi to na wyłączenie jednej z grzałek jeśli stopień wypieczenia góry lub spodu tego wymaga. Pozdrawiam

      Usuń
  4. 400ml mleka? Przecież to na tyle mąki to za dużo chyba? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. powiem tak - wszystko zależy od mąki, zdarza się, że muszę podsypać jej troszkę aby się ciasto nie kleiło, ale naprawdę rzadko się zdarza :)

      Usuń