W roku szkolnym królują u nas bułki. Przepisów na nie przerobiłam już kilka, jak nie kilkanaście. Efekt tych prób był różny, a to dla jednego za twarde, a to dla drugiego za miękkie, a to za słodkie, a to coś tam znowu wymyślą. Głowa boli , nie dogodzisz !
Postanowiłam
w końcu wypróbować kajzerki z moich ulubionych przepisów od Dorotki i to (póki
co) była słuszna decyzja. Jeden z niewielu przepisów, którego nie potrzebowałam
ani odrobinę modyfikować, jedyne co zmieniłam to ilość bułek. W oryginalnym przepisie jest podane 10
sztuk, ale wychodzą dość duże, a moje dzieciaki wolą jednak mniejsze, rozmiarem
przypominające tradycyjne ( kupne) kajzerki. Bułki są naprawdę pyszne. Z
zewnątrz lekko chrupiące, a środek mięciutki i puszysty. Mam tylko cichą
nadzieje że za szybko się i nie przejedzą:)
Na ok. 12-13 bułek- 3 szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki letniej wody
- 1½ łyżeczki suchych drożdży (6 g) lub 12 g drożdży świeżych
- 1½ łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 2 łyżki roztopionego masła
Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC.
Na pewno dużo lepsze niż sklepowe! :)
OdpowiedzUsuńWitam.Jajko daje się do środka czy tylko do posmarowania.Z góry dziękuję za odpowiedż
OdpowiedzUsuńjajko do środka, a oprócz tego trzeba jeszcze posmarować- ładnie się zrumienią :)
UsuńDziękuję za szybką odpowiedż.Dzisiaj biorę się za bułeczki.Serdecznie pozdrawiam
UsuńWitam.Bułeczki, upieczone, wyszły super i teraz mam kłopot,moje panie nie chcą innych tylko te.Córka powiedziała że mam jutro piec następne a żona że więcej bułek nie będzie kupować.Dziękuje bardzo za super przepis,pozdrawiam pięknie i życzę pięknych snów o bułeczkach
OdpowiedzUsuńbaaardzo się cieszymy :) tak to już jest z domowym pieczywem- nikt nie chce potem sklepowego :) zapraszam do wypróbowania kolejnych przepisów
UsuńDzień dobry. Zabrałam się do robienia bułeczek z podwójnej porcji. Ciasto wyszło dość zwarte, miękkie ale zwarte, trochę jak na pierogi. Czy takie ma być? Zazwyczaj ciasto drożdżowe jest b. puszyste, a to jest dość ciężkie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńnie powinno być bardzo zwarte, raczej jak plastelina, jak napisane w przepisie. mam nadzieję, że się udały :)
Usuń