środa, 14 maja 2014

Chleb żytni 100%- nasz ulubiony

Kiedy zaczynałyśmy naszą przygodę z pieczeniem chleba, ten przepis pojawił się jako jeden z pierwszych i trafił idealnie w gusta nasze i naszych znajomych. Na dodatek zrobiony w całości z mąki żytniej, dzięki czemu dobry dla diabetyków i pszennych alergików. Rodzina Agi się nim zajada, mama Ani z Sensual Studio twierdzi, że przypomina jej smak dzieciństwa, a synek znajomych ma po nim idealny indeks glikemiczny. A co najważniejsze, jest po prostu pyszny! Nieskomplikowany w przygotowaniu, uda się nawet początkującemu piekarzowi :) Przepis pochodzi z fantastycznej Pracowni Wypieków.


Dzień przed pieczeniem wieczorem:
150 g mąki żytniej chlebowej typ 720
150 g wody
2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego 10-12 h wcześniej)

Wszystkie składniki wymieszać łyżką, przykryć folią spożywczą i odstawić na 12-18 godzin.

Po tym czasie dodajemy:
380 g mąki żytniej chlebowej typ 720
1,5 łyżeczki soli
1/2 drożdży instant (opcjonalnie)- ja dodaję, bo nie chce mi się czekać pół dnia, aż wyrośnie
200 ml letniej wody
50 g nasion słonecznika (jeśli podprażymy na patelni, doda to orzechowego posmaku), sezamu, siemienia lnianego lub innych ziaren

Wszystkie składniki krótko wyrobić mikserem, końcówkami do ciasta drożdżowego, do uzyskania jednolitej masy. Będzie się bardzo kleić, ale to normalne przy mące żytniej. Przełożyć do średniej keksówki
o długości 24-26 cm, wcześniej wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami żytnimi (dzięki temu chleb nie przywiera). Pozostawić do wyrośnięcia, aż mniej więcej podwoi swoją objętość. W zależności od temperatury zajmie to 2-6 h.
Formę włożyć do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę 230°C. Po 25 minutach zmniejszyć temperaturę do 210°C i dopiekać jeszcze 25 minut. Wyjąć z formy i wystudzić na kratce. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz