poniedziałek, 12 maja 2014

Eklery


Smak eklera zna chyba każdy. Mnie kojarzy się z dzieciństwem. Przepis leżał u mnie już długo, długo…… ale zawsze były bardziej ,,ambitne” wypieki do wypróbowania, aż któregoś dnia koleżanka poprosiła mnie o eklerki  właśnie. Zrobiłam i wyszły (ponoć) lepsze niż kupne :) Od tamtej pory są częstym gościem w naszym domu. W wersji z kremem budyniowym są bardzo proste do wykonania, krem bezowy jest troszkę bardziej czasochłonny.




Ciasto na ok. 20 szt.
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka wody
  • 4-5 dużych jajek
  • szczypta soli
Przygotowanie ciasta:
Wodę z margaryną zagotowujemy, dodajemy mąkę z solą i mieszamy na malutkim ogniu, aż ciasto będzie błyszczące i będzie odchodzić od ścianek. Zdejmujemy z palnika, studzimy. Kiedy całkiem ostygnie, dodajemy po jednym jajku dokładnie mieszając. Miksujemy kilka minut, aby dobrze napowietrzyć ciasto.
Ciasto nakładamy porcjami w równych odstępach na blachę, najlepiej przy pomocy szprycy. Pieczemy w  200°C przez około 20-30 minut bez termoobiegu, aż będą złociste. U mnie wychodzą dwie blachy ,,piekarnikowe”, więc kiedy druga porcja już się upiecze, przełączam piekarnik na termoobieg, zmniejszam temperaturę do 150° C, dorzucam na blachę porcje wcześniej upieczoną i podsuszam ok.10 min.Studzę.

Krem budyniowy:
  • 1 litr mleka
  • 2 szt. budyniu waniliowego
  • 100 g  miękkiego masła lub margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Z litra zimnego mleka odlać szklankę, wsypać do niej budyń waniliowy z obiema makami, dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową, mieszając gotować, aż całkiem zgęstnieje. Wystudzony budyń  miksujemy z masłem do uzyskania jednolitego kremu.

Po wystudzeniu  ptysie kroimy na pół i rozkładamy je. Na dolną część ptysia rękawem cukierniczym wyciskamy masę. Przykrywamy górną częścią ptysia.
Odstawiamy do wystygnięcia, później wstawimy do lodówki. Przed podaniem polewamy czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem.




Można także zrobić ciastka z kremem bezowym, smakują wówczas jak ptysie, ale za to są dużo bardziej czasochłonne. Moje dzieci wolą krem budyniowy, twierdząc, że bezowy jest za słodki. Ale jeśli ktoś woli- proszę bardzo- podaję przepis:


Krem bezowy
  • białka z 5 dużych jajek
  • 300 g cukru
  • 150 g wody (ok 170 ml)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  •  ew. sok z jednej cytryny lub kwaskowy dżem

Myjemy i parzymy jaja. Oddzielamy białka od żółtek. Białka przekładamy do miski.
Do garnka wsypujemy cukier i wodę. Gotujemy syrop cukrowy do uzyskania tzw. fazy miękkiej kulki (w tej fazie kropelka syropu wzięta między palce pod zimną wodą tworzy małą, plastyczną kuleczkę), zmniejszamy ogień pod syropem.
Ubijamy białka na sztywną pianę, następnie cienkim strumieniem wlewamy gotujący się jeszcze syrop do białek (zaparzamy je), cały czas mieszając masę na wolnych obrotach. Dodajemy wanilię i ew. sok z cytryny lub dżem, mieszamy przez chwilę mikserem. Na końcu całą masę należy dobrze przemieszać szpatułką. Gotowym kremem napełniamy eklerki. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz