Składniki:
- 6 białek
- 300 g drobnego cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- ok. 500 ml śmietany kremówki( najlepsza 36% , przy innej można wspomóc się śmietan-mixem)
- świeże owoce sezonowe
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania
dodawać po łyżce cukru, stopniowo i powoli, ubijając przez cały czas. Na sam
koniec dodać łyżeczkę skrobi i łyżeczkę octu. Zmiksować.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na
niego masę białkową. Uformować w okrąg ok. 20 cm. Wstawić do nagrzanego
do180ºC piekarnika ( u mnie 170ºC i z termoobiegiem ) i po 5 minutach
przykręcić temperaturę do140ºC. Piec 1,5 godziny. Po tym czasie zmniejszyć
temperaturę do 50ºC i ok.20 min suszyć przy uchylonych drzwiczkach. Wyłączyć i
dostudzić.
Wystudzoną bezę położyć na patere. Wyłożyć na nią ubitą kremówkę (bez
cukru!!!). Udekorować świeżymi owocami sezonowymi.Smacznego :-).
Pyszna, rozplywała sie w ustach....
OdpowiedzUsuń