piątek, 9 maja 2014

Ciasto szpinakowe

Zachęcona poprzednim ciastem z rukolą postanowiłam poszukać nowych wytrawnych inspiracji    Intensywnie zielone, wilgotne, pyszne ciasto, a smaku szpinaku nie czuć w ogóle. Znalezione tutaj, zostało przeze mnie lekko zmodyfikowane, zamiast śmietany można dać serek mascarpone, ale wydaję mi się, że ze śmietaną jest jakby lżejsze. Oczywiście w każdym znalezionym przepisie  są owoce granatu - do ozdoby , czego u mnie brakuje- niestety dzieci nie lubią :(
        

     

Składniki:
  • 450 g mrożonego szpinaku ( drobnego, nie w liściach )
  • 1 1/3 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 1 1/3 szkl. oleju
  • 2 szkl. mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml. śmietany 30%
  • 2 śmietan-fix
  • cukier wanilinowy
  • ew. owoce do ozdoby

Rozmrażamy szpinak i odsączamy z  wody.

Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do formy , pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C.
Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i  rozdrobnić je na talerzyku.

Ubić śmietanę, dodając pod koniec śmietan-fix z cukrem wanilinowym i odrobiną cukru pudru (do smaku).
    
Jeśli chcemy upiec ciasto na blaszce np. o wymiarach 24x35, trzeba podwoić składniki wydłużając czas pieczenia nawet do 1,5  godziny. Będzie z tego pełna blacha pysznego ciasta:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz