Biszkopt:
- 3 jajka
- 60g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej)
- 60g mąki ziemniaczanej
- 100g cukru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka wody
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać żółtka. W miseczce
wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i
delikatnie wymieszać, dodać na koniec wodę. Mieszać tylko do połączenia
składników, nie dłużej. Prostokątną formę o wymiarach około 35x24cm natłuścić i
posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w
nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C. Pozostawić w formie do
ostygnięcia.
- 2 galaretki tego samego koloru - najlepiej truskawkowe
- ok. 700 ml słodkiej śmietany 30 - 36%
Galaretki rozpuścić w 500ml gorącej wody. Pozostawić do
ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania, dalej miksując,
dodać stopniowo tężejącą galaretkę.
To jest wersja light pianki , a jeśli ktoś woli bardziej
słodkie:
- 3-4 łyżki cukry
- 1 cukier wanilinowy
Dodatkowo:
- ok. 500g świeżych truskawek
- 1 galaretka dowolnego koloru
Sposób przygotowania:
- Truskawki oczyścić, umyć, osuszyć i przekroić na pół. Ułożyć na biszkopcie, wypukłą stroną do góry.
- Piankę wyłożyć na truskawki i wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki, aż pianka stężeje.
- Gdy pianka stężeje, przygotowaną wcześniej, wystudzoną, galaretkę - według przepisu na opakowaniu, wylać na piankę. Wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz