niedziela, 25 maja 2014

Lekkie ciasto piankowe z galaretką i truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni, więc trzeba to wykorzystać. Ciasto jest lekko słodkie, idealne na ciepłe dni . Delikatne, piankowe, puszyste, wręcz rozpuszcza się w ustach.



Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 60g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej)
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać żółtka. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać, dodać na koniec wodę. Mieszać tylko do połączenia składników, nie dłużej. Prostokątną formę o wymiarach około 35x24cm natłuścić i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C. Pozostawić w formie do ostygnięcia.

Pianka:
  •        2 galaretki tego samego koloru - najlepiej truskawkowe
  •     ok. 700 ml słodkiej śmietany 30 - 36%

Galaretki rozpuścić w 500ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę.
To jest wersja light pianki , a jeśli ktoś woli bardziej słodkie:
  •         3-4 łyżki cukry
  •         1 cukier wanilinowy
Oba cukry ubijamy ze śmietaną i dalej j.w.

Dodatkowo:
  •         ok. 500g świeżych truskawek
  •        1 galaretka dowolnego koloru

Sposób przygotowania:
  1. Truskawki oczyścić, umyć, osuszyć i przekroić na pół. Ułożyć na biszkopcie, wypukłą stroną do góry.
  2.  Piankę wyłożyć na truskawki i wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki, aż pianka stężeje.
  3. Gdy pianka stężeje, przygotowaną wcześniej, wystudzoną, galaretkę - według przepisu na opakowaniu, wylać na piankę. Wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz