Śliwki jada się u mnie tylko na surowo, więc wypieki z tym owocem pozostawiam Ewie. Z tej racji wzięłam się za morele. Padło na muffiny . Proste i efektowne babeczki, które po przekrojeniu mają kwaskowate (całuśne) morele ze słodkim serem mascarpone w środku. Jeśli lubicie morele –spróbujcie.
Składniki:
2 szklanki
mąki pszennej
2/3
szklanki cukru
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
2
jajka
1 szklanka mleka
1/3
szklanki oleju
100 g
serka mascarpone
3
łyżki cukru pudru
1
cukier wanilinowy
12
niewielkich moreli
Wykonanie
W
jednej misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej jajka,
mleko i olej. Do suchych składników
dodać mokre i przemieszać, tylko tyle by składniki się połączyły.
Przekroić
morele na połówki i wyjąć pestki
Mascarpone
utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, taką masą wypełnić po jednej
połówce moreli.
Ciasto
nakładać do foremek na muffiny, do ok. ½ wysokości foremki, w każdą porcję
ciasta trzeba wcisnąć połówkę moreli z nadzieniem, dokładnie przykryć drugą
pustą połówką i na wierzch nałożyć jeszcze trochę ciasta.
z taka ilością owoców w środku są na pewno mega smaczne :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe muffinki, mniam ...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie na konkurs właśnie muffinkowy.
Świetnie wygląda ten całuśny przekrój :)
OdpowiedzUsuńKocham morele.
OdpowiedzUsuńKocham muffiny.
Cos zdecydowanie dla mnie!
:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl