Wbrew pozorom rolada jest naprawdę prosta w wykonaniu,
uwierzcie, "nie taki diabeł straszny..."
No i oczywiście zniknęła tego samego dnia :) (w zasadzie ku mojej uciesze).
Niestety zdjęcia tym razem, nie oddają całego uroku, bo domowy fotograf na wyjeździe.
A syn właśnie, czytając zza pleców, co tu piszę, zapytał, czy mogę jutro znowu taką zrobić.
A syn właśnie, czytając zza pleców, co tu piszę, zapytał, czy mogę jutro znowu taką zrobić.
Składniki na
biszkopt:
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 500 ml śmietany 30-36%
- cukier wanilinowy
- 2-3 łyżki cukru ( w zależności, jak słodki lubicie)
- 1 ½ łyżeczki żelatyny
- ok. 60 -70 ml gorącej wody
+ ok. 30 dkg malin
Wykonanie:
Białka jajek ubić na sztywno, pod koniec dodawać cukier na
przemian z żółtkami. Wsypać mąkę wymieszaną
z proszkiem i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie z piekarnika ( u
mnie 32x40 cm) wyłożonej pergaminem ok.15 min w temperaturze 170 stopni.
Kiedy biszkopt będzie już upieczony wyłożyć jeszcze gorący, pergaminem
do góry, na ściereczkę, delikatnie zerwać
pergamin i bardzo ostrożnie zwijać razem ze ściereczką w rulon, wzdłuż dłuższego
boku. pozostawić w takiej formie do wystudzenia.
Żelatynę rozpuścić dokładnie w gorącej wodzie, zostawić do przestudzania.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier wanilinowy i cukier. Na
koniec powoli dodawać rozpuszczona wcześniej żelatynę. Zostawać na ok.10 min w
lodówce, żeby lekko krem stężał.
Wystudzony biszkopt bardzo powoli i delikatnie rozwinąć
(żeby nie popękał). Wysmarować kremem całą powierzchnię ciasta, wierzch
posypać malinami (kilka można zostawić do dekoracji), po czym z powrotem zwinąć ciasto - dość szczelnie, lecz z wyczuciem, żeby krem nie uciekał.
Jeżeli chcemy wierzch rolady posmarować kremem, należy zostawić kilka łyżek (u mnie ok. 7-8 ), ale
również można posypać cukrem pudrem.
Wkładamy do lodówki na ok. 2 godz.
Potem pozostaje tylko życzyć SMACZNEGO!
Bajeczna ta twoja roladka;)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńMi zwijanie rolad tak średnio wychodzi, niestety...